Знову спалах невідомої хвороби: лікарні заповнені дітьми з пневмонією

Знову спалах невідомої хвороби: лікарні заповнені дітьми з пневмонією

Лікарні на півночі Китаю заповнені дітьми з недіагностованою пневмонією. Починаючи з середини жовтня країна зіткнулася з різким зростанням кількості випадків респіраторних захворювань, і це викликає тривогу, пише MedOboz з посиланням на Sky News.

Спалахи пневмонії серед дітей зафіксовані у двох великих містах на відстані 500 кілометрів один від одного – у Пекіні та Ляоніні.

21 листопада міжнародна система епіднагляду ProMED випустила попередження про появу у Північному Китаї недіагностованої інфекції. Попередження базувалося на репортажі, знятому журналістами тайванського телеканалу FTV News.

Читайте також: Як знизити ймовірність захворіти на ГРВІ у школі?

“Багато, багато госпіталізовано”, – розповів журналістам один із мешканців Пекіна. За його словами, у хворих немає кашлю: у них просто висока температура (лихоманка), і у багатьох виявлені легеневі вузли.

“Цей репортаж свідчить про широкомасштабний спалах недіагностованої респіраторної хвороби… Незрозуміло, коли почався цей спалах, оскільки малоймовірно, щоб така кількість дітей могла захворіти так швидко. У репортажі не йдеться про постраждалих дорослих, що може свідчити про певне розповсюдження інфекції у школах”, – прокоментували цю інформацію у ProMED.

Занепокоєння ВООЗ

22 листопада Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що направила офіційний запит до влади Китаю щодо інформації про зростання респіраторних інфекцій та виявлених осередків пневмонії серед дітей.

Читайте також: Імунітет і антитіла після COVID-19: міфи та факти

Зі свого боку влада Китаю заявила, що зростання респіраторних захворювань частково спричинено скасуванням антиковідних обмежень. Як відомо, на відміну від більшості країн, Китай скасував їх лише рік тому. Люди перестали носити маски та дотримуватися самоізоляції, що й спричинило сплеск захворюваності.

Утім, гіркий досвід змушує ставитися до подібних новин з Китаю із занепокоєнням. Саме з повідомлень ВООЗ про спалах таємничої пневмонії в Ухані три роки тому світ дізнався про COVID-19 – щоправда, тоді ще людство не знало, яку ціну йому доведеться заплатити за появу нового вірусу.

У ВООЗ поки що не розуміють, чи спричинені спалахи дитячої пневмонії у Північному Китаї сезонним зростанням кількості випадків респіраторних захворювань, чи насправді вони мають якусь іншу природу. Поки що в організації обережно рекомендують людям у Китаї дотримуватися звичайних профілактичних заходів – вакцинуватися проти грипу та COVID-19, триматися на відстані від хворих, залишатися вдома під час хвороби, регулярно мити руки та за потреби носити маски.

Читайте також: На скільки днів треба ізолювати дитину після зараження COVID-19?

  • оскільки точна діагностика вірусних захворювань зазвичай є досить складною, препарат повинен мати відразу декілька механізмів противірусної дії – тобто бути ефективним як проти РНК-, так і проти ДНК-вірусів;
  • препарат не повинен викликати рефрактерності (гіпореактивності та виснаження) імунної системи;
  • якщо ви обираєте препарат для сімейної аптечки, він має бути безпечним для тривалого застосування усіма членами родини, включаючи дітей, людей похилого віку та вагітних.

Читайте також: Як розпізнати пневмонію у малюка?