Світом шириться вірус H5N1: чи безпечно вживати яйця та молоко?

Світом шириться вірус H5N1: чи безпечно вживати яйця та молоко?

Нещодавні спалахи пташиного грипу – зокрема, на молочних фермах у США та на птахофабриках в Австралії, поставили питання безпечності багатьох звичних для нас харчових продуктів.

Про це пише The Conversation.

Вірус H5N1 нині здатен заражати не лише птахів, але й велику рогату худобу, і навіть людей, які працюють у сільському господарстві. Перший випадок передачі вірусу людині від корів був офіційно підтверджений навесні 2024 року: жертвою став працівник молочної ферми, який контактував із хворими коровами.

Наразі ми знаємо, що хворі птахи можуть виділяти вірус зі слиною, носовими виділеннями та фекаліями. Вочевидь, те ж саме відбувається із великою рогатою худобою. Отже, чи може пташиний грип передаватися через сільськогосподарські продукти – такі, як м’ясо птиці або худоби, яйця та молоко?

Що робити з «молочкою»

Фрагменти генетичного матеріалу вірусу H5N1 були знайдені в молоці корів, пов’язаних із зараженими фермерами США. Однак поширення пташиного грипу серед великої рогатої худоби і, можливо, серед людей, ймовірно, було спричинене контактом із зараженим доїльним обладнанням, а не самим молоком.

Для виявлення в молоці вірусу використовують тест ПЛР – такий самий, який використовується у лабораторних тестах на COVID-19. Це дуже чутливий метод: він може виявити дуже низькі рівні РНК пташиного грипу, але він не розрізняє, чи є вірус живим чи він вже інактивований. Тож лише за цим тестом ми не можемо визначити, чи здатен вірус, виявлений у молоці, заразити людей.

Утім, відомо, що, як і більшість вірусів, вірус грипу (у тому числі і пташиного грипу) інактивується під дією тепла. Тож ми можемо бути впевнені, що ризику передачі пташиного грипу через пастеризоване молоко чи молочні продукти немає.

Однак непастерізована продукція може бути небезпечною: недавнє дослідження показало, що у мишей, яких годували сирим молоком, зараженим пташиним грипом, з’явилися ознаки захворювання. Тому, щоб зберегти своє здоров’я, доцільно уникати продуктів із сирого молока.

Чи безпечно їсти курятину

З курячим м’ясом наразі ми маємо ту ж ситуацію, що й з коров’ячим молоком: відомі випадки зараження пов’язані з контактом з живими інфікованими птахами, а не зі споживанням курятини. Таким чином, ймовірність передачі пташиного грипу через куряче м’ясо дуже мала.

Тим не менш, має сенс обережно поводитися з курятиною, оскільки на курячих тушках можна виявити багато небезпечних патогенів, таких як Salmonella та Campylobacter. Щоб уберегтися від контактів з ними, фахівці радять дотримуватися наступних правил:

  • будьте пильні під час транспортування курятини додому (в окремих випадках варто використовувати сумку-холодильник);
  • правильно зберігайте пташине м’ясо: наприклад, переконайтеся, що м’ясний сік не заражає інші продукти;
  • уникайте миття курки перед приготуванням, щоб запобігти поширенню патогенних мікроорганізмів на кухні;
  • ретельно готуйте куряче м’ясо, оскільки віруси (включаючи пташиний грип) не можуть витримати температуру приготування.

Чи можна їсти яйця

Віруси грипу можуть проникати через яєчну шкаралупу: розмір пор у шкаралупі становить близько 200 нанометрів, а розмір частинок вірусу – лише 100 нанометрів. Отже, вірус здатен заражати яйця, і навіть якщо ви ретельно вимиєте їх ззовні, він все одно залишиться всередині.

Тому у випадку з яйцями поради такі ж самі, як і щодо курятини та молока: найкраще їх споживати вареними.

Фото: www.freepik.com