Режим сну. Поради для здорового сну | Smart Mama 2024

Як допомогти підлітку налаштувати режим сну

Канікули та збій у режимі дня можуть призвести до проблем із засипанням. Якщо дитині важко розслабитися перед сном, то вона не зможе відпочити і спати встановлену норму о восьмій-десятій годині. Не дивно, що це призводить до труднощів з концентрацією уваги в школі, денної сонливості та втоми.

Порушити сон можуть зміни дитячого організму, які особливо швидко відбуваються у підлітковому віці. Це трапляється тому, що фаза зростання, в якій вони знаходяться, змушує їхні циркадні ритми (внутрішній годинник організму) обнулятися, затримуючи цикл сну. Стрес та хвилювання –  часті причини проблем зі сном. Перегляд смартфона та соціальних мереж пізно вночі, а також заняття спортом або фізичні навантаження перед сном ускладнюють засинання. Про це пише medicalxpress.

Серед інших причин порушення сну – проблеми зі здоров’ям, наприклад, дефіцит заліза. Підлітки, яким не вистачає цього мінералу, можуть відчувати судоми та мимовільні посмикування ніг, що заважають спокійно спати.

Сон дуже важливий для всіх, особливо для дітей, що розвиваються, і підлітків. Діти, які висипаються, зазвичай мають більш здорову імунну систему, кращу пам’ять, успішність та психічне здоров’я.

Нестача сну призводить до безлічі проблем, а саме:

  • труднощі з концентрацією уваги,
  • млявість,
  • перепади настрою,
  • головний біль,
  • проблеми з вагою та поведінкою.

Нестача сну може вплинути ту частину мозку підлітка, яка допомагає контролювати імпульси.

Читайте також: Новорічний вікенд: як не підхопити ГРВІ

Щоб допомогти підлітку добре спати,  стежте, щоб він проводив достатньо часу на свіжому повітрі і був активний протягом дня. Але бажано уникати занять спортом пізно увечері. Також важливо переглянути розпорядок дня, щоб не було надмірного навантаження – це також може завадити висипанню. Крім уроків, домашніх завдань та позакласних занять у дитини має бути вільний час.

Звичайно не обійтися без обмеження екранного часу перед сном: синє світло від телефонів, комп’ютерів, планшетів, телевізорів і навіть нічних світильників обманює мозок, змушуючи його думати, що зараз день. Згодом це порушує природний рівень мелатоніну – хімічної речовини, яка відповідає за бажання спати. Непогано привчити дитину прибирати убік усі гаджети щонайменше за годину до сну і заряджати пристрої за межами спальні.

Читай також: Грип у пандемію COVID-19: яким буде епідемічний сезон

Пізню вечерю та вживання кофеїну потрібно намагатися прибрати. Харчова чутливість або робота шлунку можуть порушити сон через тісний зв’язок між кишечником і мозком. Важливо пам’ятати, що кофеїн затримується в організмі до восьми годин, залежно від метаболізму людини. Тому підліткам взагалі слід уникати вживання кофеїну після обіду. Важливо оптимізувати умови сну – створити в спальні прохолодну, але комфортну температуру та прибрати зайве світло за допомогою щільних штор.