Перші ознаки вагітності: симптоми, виділення, температура | Smart Mama 2024

П’ять прихованих ознак вагітності

Як визначити вагітність? Здавалося б, відповісти на це питання досить просто. Вранці з’являється нудота і втома, а місячні не приходять вчасно. Це, так би мовити, класичний варіант розвитку подій. Але що робити жінкам, у яких місячні відбуваються нерегулярно, а токсикоз так і не настає?

У медичній практиці бувають випадки, коли жінка дізнається про свою вагітність тільки через місяці від зачаття (або навіть напередодні пологів). Існують не зовсім звичайні прояви вагітності, на яких іноді не акцентують навіть лікарі. Однак вони допомагають визначити перехід в новий статус мами.

Підвищення температури

Чимало жінок помічають, що під час і після менструації може трохи підвищуватися і знижуватися температура тіла. Йдеться в першу чергу про базальну температуру, яка вимірюється вранці в стані спокою. При овуляції температура може підвищуватися до 37-37,2 градусів і знижуватися до 36,4-36,7 градусів перед менструацією.

Читайте також: ПРОТИВІРУСНІ ПРЕПАРАТИ В ЛІКУВАННІ ГРВІ У ДІТЕЙ

Під час вагітності базальна температура залишається на рівні 37-37,2 градусів. За її підвищення відповідає прогестерон, який при вагітності виділяє плацента. Якщо  базальна температура  протягом кількох тижнів  залишається стабільно підвищеною, варто запідозрити вагітність.

Виділення на ранніх термінах

Настання вагітності не завжди означає моментальне припинення місячних. За різними даними від 25 до 40% вагітних жінок мають місячні (або просто невеликі  виділення на ранніх термінах). Така кровотеча називається імплантаційною і означає, що запліднена яйцеклітина прикріплюється до слизової оболонки матки. Зазвичай це відбувається через два тижні після зачаття.

Читайте також: ЯК ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ДИТСАДКА. СПИСОК ПОРАД

Однак таке кровотеча може бути викликана і загрозою викидня. Тому, якщо місячні йдуть «не за планом», занадто рясні і хворобливі або, навпаки, дуже скудні, варто звернути на це увагу.

Також під час вагітності, особливо на перших місяцях можуть бути посилені виділення. Їх провокують підвищений рівень гормонів і вагінальний кровотік, збільшуючи в секреті концентрацію іонів водню, які захищають таким чином шийку матки від інфекцій. Тому варто звернути увагу і на зміну характеру виділень, а якщо вони стали не тільки більш рясними, але змінили колір і запах, це привід відвідати лікаря.

Головний біль

Цей симптом може бути також не дуже вираженим. Але гормональні зміни і зміна обсягу крові під час вагітності часто, особливо на ранніх термінах, призводять до головного болю. Деякі жінки відчувають стани, близькі до мігреней.

Запаморочення також може переслідувати жінок в перші триместри вагітності через зниження тиску і розширення кровоносних судин.

Більше часу на…

Ближче до останніх термінах вагітності, коли матка починає тиснути на сечовий міхур, відвідувати туалет доводиться в кілька разів частіше. Однак ще на ранніх термінах відбудеться уповільнення роботи травної системи. Це відбувається для того, щоб поживні речовини змогли точно потрапити в кровотік, а значить, до дитини.

Читайте також: ДЕКІЛЬКА ПОРАД, АБИ ЗАСТУДА НЕ ЗІПСУВАЛА ПОДОРОЖ

Тому більшість жінок так чи інакше відчувають зміни в травній системі. Це можливі запори, печія або здуття живота. І все це – теж симптоми вагітності, а не, наприклад, гастриту.

Смак металу

Історії про те, що вагітній жінці іноді хочеться з’їсти на обід шматок крейди, а на десерт устрицю – це чиста правда, в якій знову винні гормональні зміни, а саме підвищення рівня естрогену і прогестерону. Вони змінюють смакові відчуття і створюють немислимі поєднання смаків у роті.

У вагітних буває і таке незвичне відчуття, як смак металу в роті. Причиною виникнення металевого присмаку можуть бути хвороби ясен, нирок, алергічної реакції. Однак такий симптом відчувають і чимало вагітних на ранніх термінах. Позбутися від цього відчуття можна, пожувавши сіль, м’яту, перець або жувальну гумку.

Олена Алексєєва