Незвичайний сплеск тридемії серед дітей: одночасно грип, COVID-19 та РСВ

Незвичайний сплеск тридемії серед дітей: одночасно грип, COVID-19 та РСВ

Одночасне зараження грипом, коронавірусом та респіраторно-синцитіальним вірусом (РСВ) такий незвичайний сплеск тридемії серед дітей стався у США. У 17 штатах лікарняні ліжка виявилися заповненими на 80%, про це пише NBC News.

Несезонний ранній сплеск респіраторних вірусів серед немовлят і дітей раннього віку застав лікарів зненацька. Педіатри та дитячі лікарні підготувалися до важкого сезону грипу, але вони не були готові до того, що велика кількість вірусів з’явиться відразу та раніше, ніж очікувалося.

«Цієї осені не існує одного вірусу, який би спричиняв дитячі респіраторні віруси, — розповідає Діанна Беренс, дитячий реанімаційний лікар дитячої лікарні  у передмісті Чикаго. — На жаль, це всі одразу».

Експерти з інфекційних захворювань США зазначають, що немовлята та діти дошкільного віку хворіють на грип, респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ), віруси парагрипу, аденовіруси, риновіруси та ентеровіруси так, як ніколи раніше.

«Серед дітей, у яких, зроблено мазок з носа, ми виявляємо не лише позитивний результат тесту на грип, а й одночасно РСВ, ентеровірус або аденовірус», — каже Марк Клайн, головний лікар Дитячої лікарні Нового Орлеана. «Ми бачили дітей, які заразилися двома-трьома вірусами одночасно».

Третина госпіталізацій серед дітей через грип, йдеться у заяві Центрів з контролю та профілактики захворювань. Третина цих госпіталізацій це діти віком до 5 років.

Немовлята та діти раннього віку найбільше схильні до серйозних респіраторних захворювань. Їхні крихітні дихальні шляхи та інфантильна імунна система мають проблеми з очищенням слизу, що з’являється під час застуди та інших респіраторних захворювань.

Дані CDC отримані від FluSurv-NET , який охоплює округи в 14 штатах, що представляють близько 9% населення США.

Відповідно до останнього звіту CDC щодо грипу, грип поширюється особливо високою швидкістю в Джорджії, Нью-Йорку, Південній Кароліні, Теннессі, Техасі та Вашингтоні, округ Колумбія . З дітей, госпіталізованих через грип, 80%, за даними FluSurv-NET, знаходяться в Грузії.

Як підвищити імунітет дитини у період сезонних захворювань

  • вакцинація від грипу та COVID-19
  • забезпечити достатній за тривалістю для дитячого організму сон;
  • загартовувати, намагайтеся не кутати дитину без потреби або навпаки одягати занадто легко;
  • забезпечити достатню фізичну активність,  прогулянки на свіжому повітрі;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • забезпечити повноцінне і збалансоване харчування.

У якості дієтичної добавки до раціону лікар може порекомендувати для дітей від 3 років сироп  Імунофлазід Лайт, як додаткове джерело комплексу біологічно активних речовин рослинного походження (флавоноїдів) з метою створення оптимальних умов підтримки нормального функціонування імунної системи та природного захисту організму при впливі шкідливих зовнішніх факторів (інфекційних вірусних навантажень) у період поширення сезонних захворювань.

Ще важливо – не втрачати час. Особливу увагу слід приділити  появі перших симптомів вірусної інфекції та одразу звертатися до лікаря.