Харчування малюка впливає на його імунну систему | Smart Mama 2024

Харчування малюка впливає на його імунну систему

Відставання маси тіла малюка від його росту впливає на імунітет

Характер харчування у дитини відіграє визначальну роль у формуванні фізичного і нервово-психічного здоров’я. Сьогодні встановлено – чим молодший вік, тим більше впливає харчування на здоров’я дитини не тільки на даний час, але і в майбутньому.

Чому харчуванню відводиться величезне значення, як його розлади впливають на імунну систему малюка і здатність протистояти збудникам захворювань, за якими проявами у дитини мама може запідозрити у неї відхилення від норми – розглянемо в статті.

Одним із найпоширеніших і пов’язаних з розладами харчування станів в грудному віці є гіпотрофія, або білково-енергетична недостатність. Лікарі визначають гіпотрофію як відставання маси тіла малюка від його росту і віку (зворотну ситуацію трактують як паратрофію, яка часто переходить в надлишкову вагу в дітей).

Чому у дітей грудного віку виникає гіпотрофія?

Це безпосередньо пов’язано з високою швидкістю росту дитини на першому році життя, одночасно з цим триває формування внутрішніх органів і систем, що вимагає достатнього надходження основних нутрієнтів (білки, жири і вуглеводи), мікроелементів і вітамінів.

Читайте також: ПРОТИВІРУСНІ ПРЕПАРАТИ В ЛІКУВАННІ ГРВІ У ДІТЕЙ

Тому гіпотрофія може виникати як внаслідок недостатнього харчування дитини, так і наявності у неї хронічних захворювань, які можуть перебігати важко і порушувати засвоєння поживних речовин, що лікарі називають синдромом мальабсорбції (виникає при целіакії, лактозній недостатності, муковісцидозі). Якщо гіпотрофія зберігається тривалий час, вона може негативно позначатися на психомоторному розвитку дитини, може виникати затримка її мовного розвитку і когнітивних функцій.

Що відбувається з імунітетом у дитини при гіпотрофії?

При недостатньому харчуванні у дитини спостерігається зниження кількості лімфоцитів – клітин, що беруть участь в імунних реакціях і є ключовими в клітинній ланці набутого імунітету. Також відзначаються зниження вироблення власних захисних антитіл (імуноглобулінів), що відображають гуморальну імунну відповідь.

Недостатнє харчування в ранньому дитинстві підвищує частоту ГРВІ

Такі імунні порушення мають пряму залежність від ступеня вираженості гіпотрофії, мають визначальне значення в становленні захисних сил організму і визначають його опірність інфекційним агентам. А висока сприйнятливість до інфекційних агентів обумовлює високу захворюваність, що може посилювати наявні розлади харчування.

Недостатнє харчування в ранньому дитинстві в період гострої респіраторної вірусної інфекції може знижувати ефективність лікування і підвищувати частоту розвитку ускладнень.

Види гіпотрофії у дитини

Існує безліч станів, які можуть стає причиною формування гіпотрофії. Лікарі розрізняють вроджену, або внутрішньоутробну, і надбану гіпотрофію.

Вроджена (внутрішньоутробна) гіпотрофія

Формується при впливі на плід, який розвивається, несприятливих факторів з боку материнського організму, що призводить до внутрішньоутробного відставання у фізичному розвитку, порушень обміну речовин, зниження імунних резервів. Такий малюк народжується з низькою вагою, його підшкірна клітковина дуже тонка. Схожа ситуація може спостерігатися і у недоношеного немовляти.

Набута гіпотрофія

На першому році життя дитина погано додає у вазі, у неї спостерігається зменшення підшкірної клітковини, порушуються пропорції тіла, стоншуються м’язи, знижується апетит аж до анорексії, з’являються симптоми анемії і порушення з боку центральної нервової системи – відставання в психомоторному розвитку і зниження тонусу м’язів. Можуть виявлятися порушення з боку травної системи.

Очевидно, що багато вищенаведених симптомів можуть залишатися поза увагою батьків.

Що потрібно знати батькам немовляти?

Насамперед, не дарма після народження і на першому році життя дитини лікарі так переймаються визначенням зросту, ваги, окружності голови і грудей. Це одні з найважливіших критеріїв не тільки правильного розвитку дитини, але й відсутності у неї відхилень, в тому числі пов’язаних із порушеннями харчування.

Молодих мам часто турбує питання: як зрозуміти, що дитина отримує необхідну їй кількість їжі і чи немає проблем з її апетитом, тобто чи не знижений він.

Лікарі радять звертати увагу на поведінку малюка: якщо він активний, добре їсть, спить відповідно до віку, його шкіра і слизові чисті й достатньо зволожені, сечовипускання та випорожнення не порушені, значить причин для занепокоєння немає.

Читайте також: ЯК ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ДИТСАДКА. СПИСОК ПОРАД 

Але щоб бути повністю впевненими, потрібно приходити на щомісячні огляди до лікаря, де малюка зважать і виміряють зріст, а невролог проаналізує нервово-психічний розвиток, щоб упевнитися в його нормальному розвитку.

Оскільки однією з основних причин розвитку гіпотрофії є порушення харчування, важливо дотримуватися рекомендацій лікаря щодо годування немовляти. Для нього найбільш оптимальним є материнське молоко, надалі (з 6 місяців), коли потреба в поживних речовинах динамічно зростаючого дитячого організму не може бути повністю забезпечена природним вигодовуванням, вводять прикорм.

Ведення вірусних захворювань у немовляти при гіпотрофії

При наявності у дитини гіпотрофії, харчування необхідно проводити з урахуванням лікарських рекомендацій. Особливу увагу варто приділяти лікуванню інфекційних захворювань у дитини, а саме вірусних інфекцій дихальних шляхів. З урахуванням того, що при гіпотрофії дитина більше схильна до респіраторних інфекцій, лікування застудного захворювання з перших днів має відбуватися під ретельним контролем лікаря і з дотриманням його рекомендацій.

Читайте також: ГЕЛЬМІНТОЗИ – ОДНА З ПРИЧИН ЧАСТИХ ГРВІ У ДІТЕЙ

Щоб зменшити агресивність збудника лікар може призначити противірусний препарат прямої дії, наприклад сироп Флавовір, що  містить активну (діючу) речовину – рідкий екстракт протефлазід. Завдяки його дії, націленої на пригнічення вірусного розмноження всередині клітини, можливо зменшити вірусне навантаження на дитячий організм, що дуже важливо в умовах ослабленого імунітету, тим самим зменшити ймовірність розвитку ускладнень, ризик яких підвищується при гіпотрофії. Згідно з інструкцією сироп Флавовір дозволений від народження.

Таким чином, адекватне до віку, збалансоване харчування є запорукою здоров’я малюка і здатності його імунної системи протистояти інфекційним агентам. Тому батькам потрібно стежити за харчуванням і самопочуттям дитини, а в разі сумнівів обговорювати нюанси з лікарем.

Ольга Задорожна