Для пришвидшення одужання хворі часто віддають перевагу їжі, яка б зміцнила імунітет та поліпшила самопочуття. Частково правда в цьому є – на наше здоров’я, здатність опиратися вірусам та уникати хвороб впливають продукти, які ми їмо.
Імунна система щодня захищає організм людини від впливу різних патогенів, зокрема й вірусів, які можуть викликати хвороби, пише med.oboz Система захисту запускається тоді, коли організм ідентифікує всередині «чужих». Щоб організм міг впоратися з патогенами, потрібна сильна імунна система. Одним із способів її підтримки є збалансоване харчування. До, під час і після хвороби.
Чим допоможе їжа?
Варто нагадати, що людська імунна система бере свій початок з кишківника, де живе величезна кількість різноманітних мікроорганізмів. Корисних і не дуже. Цю мікробну спільноту вчені назвали мікробіомом і за їхніми підрахунками важить вона приблизно 2 кг. Функція мікробіому полягає не просто у перетравлюванні їжі, а й підтримці метаболічних процесів, регулюванні роботи гормонів, нейтралізації токсинів і метаболітів, здійсненні противірусного захисту та багато іншого.
Кількість і різноманіття мікроорганізмів безпосередньо залежить від того, що їсть людина. Продукти можуть впливати на склад мікробіому та його функціонал – покращувати і погіршувати. Тому харчування відіграє не останню роль у прискоренні одужання після вірусної інфекції. Особливо це доречно, якщо під час хвороби доєдналася бактеріальна інфекція і хворому довелося пропити курс антибіотиків, що однаково ефективно знищують як хороші, так і погані мікроорганізми.
Лікувальне харчування
Раціон здорової людини дещо відрізнятиметься від раціону тієї, яка одужує. Формуючи меню для прискорення одужання, слід зважати на такі фактори: діагноз, самопочуття, вік, смакові уподобання тощо. Отже, що допоможе відновитися:
Відмова від алкоголю
Деякі можуть вживати алкоголь задля розслаблення, зняття стресу, отримання певних емоцій. Загальний вплив алкоголю на організм негативний, а в період відновлення може додатково вплинути на настрій, рівень енергії, порушити сон, викликати перезбудження та зневоднення. Краще відкласти споживання навіть маленької порції алкогольного напою до повного одужання.
Підтримувати високий рівень гідратації
Достатній рівень рідини та електролітів в організмі важливий і в процесі одужання – його забезпечать трав’яні чаї, бульйон, натуральні соки, а також полуниця, кавун, цитрусові, персик, ананас, огірки, селера, перець, редис, салат айсберг, цвітна капуста, кабачок, помідор, морква. Це додасть енергії, покращить травлення і виведе токсини.
Додаткова порція вітамінів і мінералів
Деякі важливі мікроелементи можуть використовуватися організмом та закінчуватися швидше, коли імунна система бореться з вірусною інфекцією. Зокрема, це вітаміни А, C, D, а також мінерали цинк, залізо, селен і хром. Тож вони можуть знадобитися у більшій кількості. Для поповнення резервів необов’язково купувати БАДи і вітамінні комплекси. Для оптимальної роботи імунітету достатньо забезпечити організм свіжими овочами і фруктами, зеленню і листям салатів, горіхами і насінням, додати страви з бобових та круп. Особливу увагу варто звернути на ягоди – вони містять антоціани, це противірусні та протизапальні речовини, які мають імуностимулюючий ефект.
Читайте також: Чи допомагає загартовування захиститися від ГРВІ?
Пробіотики та пребіотики
Віруси можуть викликати розлади в роботі шлунково-кишкового тракту. Такий самий ефект спостерігається після прийому антибіотиків та деяких противірусних препаратів. Більшість із них синтезовані хімічно і мають високу токсичність, завдяки чому пригнічують вірусну інфекцію та водночас негативно діють на внутрішні органи і системи організму. Щоб разом із вірусами не травити власне тіло, можна надати перевагу лікуванню противірусним препаратом на основі діючої речовини протефлазід – виготовлений на основі флавоноїдів, він блокує розмноження вірусів, не шкодить мікробіому. Водночас добре підживити мікробіом можна за допомогою квашених овочів, кефіру, ряжанки, натурального йогурту, чайного гриба, квасу, бананів, зернових каш, цибулі, буряку.
Антиоксиданти
Антиоксиданти – це молекули, які борються з вільними радикалами в організмі, захищають клітини від пошкоджень і відновлюють імунну систему. Попри те, що тіло має власний антиоксидантний захист, під час хвороби існує ризик того, що вільні радикали можуть подолати його і це призведе до окислювального стресу з подальшим пошкодженням молекул і навіть загибеллю клітин. Тому під час одужання важливо включити в раціон харчові антиоксиданти – це можуть бути ягоди, чорний шоколад, зелений чай, кава, м’ясо, свіжі фрукти та овочі.
Читайте також: Рефрактерність: коли віруси ігнорують лікування
Якщо немає апетиту?
Буває так, що хвороба забирає не лише сили, а й бажання їсти. Або деякі симптоми ускладнюють цей процес. Або взагалі можуть змінитися смаки та рецептори. Поверненню до нормального прийому їжі можуть заважати шлунково-кишкові розлади, порушення функції ковтання чи зниження сили жування. Щоб організму, який відновлюється, отримати потрібні поживні речовини, варто поглянути в бік м’яких текстур подачі страв: пюре, супи, смузі. Таким чином в організм надійде більше корисної їжі, але з меншими зусиллями.