Хіхікати корисно: як сміх впливає на наше здоров’я?

Хіхікати корисно: як сміх впливає на наше здоров’я?

Здатність сміятися, незалежно від культури чи раси, це, здається, спільна риса, яка об’єднує всіх людей. Хоча сміх є наслідком щастя та радості, він також має значний вплив на здоров’я. Він не лише корисний, а й знижує рівень стресу та зміцнює імунну систему.

Що відбувається в нашому тілі, коли ми сміємося?

Встановлено, що перший сміх починається з дитинства у період 2-6 місяців життя  і є однією з перших соціальних вокалізацій у людей, причому спонтанний сміх спостерігається навіть у дітей, народжених з вадами зору або слуху.

Механізм сміху запускається завдяки взаємодії різних систем, через дихальні, мімічні, тілесні, акустичні та когнітивні зміни.

Бувають два типи сміху:

  • мимовільний сміх, що спричинений позитивними емоціями;
  • довільний сміх – навмисне відтворення емоційного сміху.

Сміх корисний для здоров’я

Природний сміх, стимулюється емоціями, і під час сміху на стінку грудної клітини діє навантаження, що викликає швидкий і значний рух. Це може призвести до раптового та значного зменшення об’єму легень у всіх дихальних відділах, а також до стиснення дихальних шляхів. Під час сміху частішають дихання, частота серцевих скорочень і тимчасово підвищується артеріальний тиск. Завдяки такому ефекту кров прискорено циркулює судинами і організм швидше збагачується киснем.

Сміх також може впливати на мозок різними способами. Існують попередні висновки, які свідчать про те, що спонтанний сміх може знижувати рівень кортизолу, що призводить до зменшення стресу.

Сміх розслабляє все тіло. Гарний щирий сміх знімає фізичну напругу та стрес, залишаючи ваші м’язи розслабленими на 45 хвилин.

Сміх зміцнює імунну систему. Сміх знижує рівень гормонів стресу та підвищує імунні клітини та антитіла, що борються з інфекціями, таким чином покращуючи вашу стійкість до хвороб.

Сміх викликає викид ендорфінів, природних хімічних речовин організму, що сприяють гарному самопочуттю. Ендорфіни сприяють загальному самопочуттю і можуть навіть тимчасово полегшити біль.

Сміх береже серце. Сміх покращує роботу кровоносних судин і збільшує кровотік, що може допомогти захистити вас від серцевого нападу та інших серцево-судинних проблем.

Сміх спалює калорії. Гаразд, це не заміна відвідування тренажерного залу, але одне дослідження показало, що сміх протягом 10-15 хвилин на день може спалити приблизно 40 калорій — цього може бути достатньо, щоб скинути три-чотири фунти протягом року.

Сміх полегшує важкий тягар гніву . Ніщо не розсіює гнів і конфлікт швидше, ніж спільний сміх. Дивлячись із смішної сторони, ви можете поглянути на проблеми в перспективі та дозволити вам відійти від конфронтації, не тримаючись гіркоти чи образи.

Сміх може навіть допомогти вам жити довше. Дослідження, проведене в Норвегії, показало, що люди з сильним почуттям гумору пережили тих, хто не так багато сміється. Різниця була особливо помітною для тих, хто бореться з раком.

Магія сміху: нейрохімія

Два типи сміху викликають варіації у виразі обличчя, а також стимулюють різні нейронні шляхи, які ними керують.

Дослідження показало, що соціальний сміх посилює приємні відчуття, а також викликає ендогенне вивільнення опіоїдів у мозку. Також було виявлено, що після перегляду комедії учасники мають підвищений поріг болю, щоб викликати сміх.

Збільшення вироблення мозком ендорфінів, відомих як хімічні речовини для гарного самопочуття, викликане сміхом, має здатність полегшувати біль і знижувати рівень стресу.

Хіхікання допомагає розслабитись

Окрім зниження рівня стресу, сміх також може впливати на частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, що може допомогти розслабитися.

Психолог Сьюзан Альберс пояснила, як сміх може позитивно впливати на імунітет: «Сміх допомагає зміцнити імунну систему, що робить вас більш стійкими до хвороб. Крім того, він знижує гормони стресу, які негативно впливають на вашу імунну систему. З іншого боку, сміх збільшує кількість клітин, що виробляють антитіла, і Т-клітин у нашому тілі. Ці клітини схожі на армію захисту від хвороб».

Також психологиня зазначає, що сміх запобігає емоційному переїданню: «коли ми сміємося, це викликає викид нейромедіаторів, що сприяють самопочуттю. Навіть ледь помітна усмішка може змусити ваш мозок думати, що ви щасливі, таким чином зменшуючи потребу жувати, щоб заспокоїти нерви чи занепокоєння».

Оскільки депресія стає епідемією в сучасному суспільстві, сміх може допомогти покращити поганий настрій і зменшити стрес, навіть якщо він штучно викликаний.

Фізична користь від сміху

Цей радісний досвід забезпечує тренування для систем організму, включаючи серцево-судинну, легеневу та дихальну системи. Сміх змушує діафрагму, грудну клітку та м’язи живота напружуватися, змушуючи легені працювати інтенсивніше, витісняючи залишок повітря назовні та дозволяючи свіжому повітрю проникати глибше в легені, що може забезпечити більш ефективний видих завдяки сприянню розширенню альвеол.

Симуляція сміху може бути ідеальною для людей похилого віку з функціональними або когнітивними порушеннями, а люди, які ведуть сидячий спосіб життя, можуть використовувати сміх як частину програми серцево-судинних вправ.

Цікаво, що фізичний акт сміху можна порівняти з легкими серцево-судинними вправами, а інтенсивний сміх за допомогою вправ на сміх може бути еквівалентним коротким аеробним спалахам під час інтервальних тренувань, типу вправ різної інтенсивності, популярних у тренуваннях для живота.

Отже, сміх має різні позитивні переваги: від фізичних  до зменшення болей та впливу на імунітет. Завдяки більш цілісному погляду на медицину функціональна медицина набуває популярності, і сміх може бути природною лікарською добавкою для покращення загального здоров’я населення.

Тож смійтеся на здоров’я досхочу!