Незвичні фактори, які впливають на розвиток ожиріння у дітей | Smart Mama 2024

Незвичні фактори, які впливають на розвиток ожиріння у дітей

Дитяче ожиріння є великою проблемою, з якою лікарі пропонують боротися різними способами – від збільшення фізичних навантажень в школах до введення податків на більш калорійні продукти. Вчені ж шукають способи визначити ризик ожиріння вже в ранньому віці. Іноді їм вдається знайти зв’язок між показниками здоров’я і індексом маси тіла, який складно було навіть запідозрити. Але чим більше таких показників вдасться зібрати, тим більше шансів раніше попередити проблему зайвої ваги у дітей.

 

Чим вище, тим повніше?

Раніше вчені не припускали, що ріст дитини може безпосередньо бути пов’язаний з його вагою. Але згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі «Ожиріння», діти, які ростуть вище норми для свого віку, мають більш високий ризик розвитку ожиріння.

В ході дослідження вчені вивчили медичні записи 2,8 мільйона дітей, обстежених у віці від 2 до 13 років і ще раз через 4 роки. Виявилося, що у вищих дітей індекс маси тіла був вище, ніж у низьких, тобто більшість з них були більш повними.

 

Читайте також: Небезпечні хвороби, якими можна заразитися в басейні

 

Наприклад, якщо розглядати групу з найбільш худих дітей, то у найвищих з них через 4 роки поширеність ожиріння була в 5 разів вище, ніж у найнижчих. При цьому такий зв’язок між зростом і вагою найкраще було видно вже в ранньому віці – у дітей, у тому числі перший раз обстежили до досягнення 7 років.

Таким чином, вчені прийшли до висновку, що показники зростання можуть стати простим способом точно визначити, які діти стануть повними. Якщо ти вище однолітків – значить, маєш більше шансів «придбати» зайву вагу.

 

Повноту передбачать бактерії випорожнень

Ще одним незвичайним маркером, що вказує на можливість ожиріння у дітей, став меконій – перше випорожнення дитини. Він складається з речовин, що надходять в організм ще в утробі. Нове дослідження, опубліковане в журналі «Педіатричне ожиріння», показало, що типи бактерій, виявлених в меконію, можуть передбачити ймовірність розвитку ожиріння у дитини.

 

Читайте також: Сезон літніх захворювань: які віруси активізуються влітку?

 

Вчені вивчили бактеріальний склад меконію у групи дітей і обстежили їх через три роки. У малюків з нормальною вагою частка бактерій типу Bacteroidetes була майже в два рази вище (29% проти 15%), ніж у повних дітей. Відкриття вчених було незвичайним – вперше показано, що мікробіом, утворений ще до народження, виявився пов’язаним з подальшим вагою дитини.

Вчені підкреслюють, що на колонізацію кишечника бактеріями впливає багато чинників, а на меконій – ще і харчування матері під час вагітності. Таке ж харчування може отримувати і підріс малюк, і якщо воно є не зовсім правильним, проблеми з вагою проявлять себе вже в ранньому віці.

 

Дитяче ожиріння і хворе серце

Нове дослідження, проведене в Дитячому дослідному інституті Мердока (Австралія), показує, що у дітей, що страждають від надмірної ваги, у віці 11-12 років спостерігаються ознаки серцево-судинних захворювань. Дослідження було опубліковане в журналі «Педіатрія».

У австралійських дітей з ожирінням або надлишковою масою тіла вже в дуже ранньому віці (11-12 років) артерії стають жорсткіше, потовщується артеріальна оболонка і з’являється високий ризик метаболічного синдрому (збільшення маси вісцерального жиру, погіршення вуглеводного і ліпідного обмінів та ін.).

Попередні дослідження дитячого ожиріння показували, що високий індекс маси тіла в дитинстві впливав на здоров’я серця в дорослому віці. Але тут вчені показали прямий зв’язок здоров’я серця і ожиріння ще на етапі дорослішання. Уже в 11-12 років у повних дітей спостерігали високий артеріальний тиск, погіршення стану кровоносних судин, підвищення рівня холестерину і глюкози.

 

Читайте також: Літо і кондиціонер: ТОП правил, щоб не захворіти

 

Щоб боротися з епідемією ожиріння у дітей, необхідно використовувати всі способи. І добре, якщо вдається показати, як швидко зайву вагу здатний вплинути на стан дітей. Чим більше можна буде зібрати таких маркерів зайвої ваги, тим раніше почнеться корекція харчування.