Діти і штам Дельта: ризики захворіти на COVID-19 | Smart Mama 2024

Діти і штам Дельта: ризики захворіти на COVID-19

Поява нових штамів коронавірусу COVID-19 нині викликає стурбованість щодо  найнезахищеної частини населення – дітей. У деяких країнах вже почалася вакцинація підлітків, проте вченим все-таки невідомо, наскільки заразними і важкими у лікуванні  дітей є нові штами. Про це пише grippua.

Оскільки штам Дельта зараз досить швидко поширюється у США, можна зробити деякі висновки про ризики зараження для дітей на основі даних місцевих Центрів із контролю та профілактиці захворювань.

Вакцинація дітей молодшого віку ще не почалася

Діти в більшості випадків мали легкий перебіг  захворювання на COVID-19, хоча вакцинація серед дітей молодшого віку ще не почалася. Наприклад, в США майже чотири мільйони дітей захворіли на коронавірус, але госпіталізація і летальний результат були рідкісними випадками, частіше зумовленими іншими захворюваннями.

Штам Дельта лякає своєю активністю

Адже навіть в США, де вакцинований  кожен другий житель, за останні тижні значно зросла захворюваність. Однак згідно з інформацією Центру з контролю та профілактиці захворювань, госпіталізація і важкі випадки захворюваності серед дітей залишаються на тому ж рівні.

Інфекціоністи відзначають, що може скластися враження про зростання захворюваності серед дітей, оскільки вони залишаються нещепленною категорією населення. Викликано це тим, що влітку в США значно послабли всі карантинні заходи щодо стримування захворюваності. Діти на період літніх канікул почали активно спілкуватися, що багато в чому обумовлено ослабленням батьківського контролю (вакциновані дорослі відчули себе в безпеці). Тому може здаватися, що захворюваність серед дітей у США зростає, але це відбувається тільки у порівнянні з дорослим щепленим населенням.

В Україні буде спалах штаму “Дельта” за рахунок дитячого населення країни

“Транспорт, дитячі садки, школи та об’єкти критичної інфраструктури — це ті місця, які повинні бути підготовлені насамперед, але навіть на другому році пандемії нічого не було зроблено. У нас буде величезний спалах штаму “Дельта” за рахунок дитячого населення країни, діти — це рушійна сила всіх респіраторних захворювань. У випадку з коронавірусом, діти, які безсимптомно хворіють, приносять вірус зі шкіл, садочків до себе додому, де заражають батьків і старше покоління”, — говорить Андрій Александрін, лікар-епідеміолог, голова громадської організації “Інфекційний контроль” .

Читати ще: Антибіотики під час застуди: чи ефективні вони

При цьому штам Дельта не викликає у дітей більш серйозних ускладнень, ніж інші штами COVID-19. Однак він є більш заразним, що збільшує його територіальну поширеність, але не тяжкість перебігу. Інфекціоністи підкреслюють, що швидше за все коронавірус і всі його штами не вдасться викорінити повністю, однак їх можна буде контролювати, тобто звести до мінімуму складні випадки і в ідеалі – виключити смертність.

Фахівці Американської академії педіатрії не переймаються впливом штаму Дельта на дітей

За даними на 22 липня 2021 року загальна кількість захворілих дітей зросла за два останні тижні лише на 2%. При цьому тільки 0,1-1,9% всіх випадків COVID-19 у дітей закінчилися госпіталізацією. Оскільки кількість госпіталізацій дітей не збільшується через штам Дельта, вони як і раніше мають низький ризик важких наслідків для здоров’я від COVID-19.

Читайте також: ПРОТИВІРУСНІ ПРЕПАРАТИ В ЛІКУВАННІ ГРВІ У ДІТЕЙ

Але варто враховувати, що при більш інфекційному штамі загальна кількість захворювань буде рости, в тому числі і у дітей. А значить, їм  потрібно буде кваліфікована допомога при лікуванні ускладнень, наприклад мультисистемного запального синдрому COVID-19. Тому батькам варто приділити більше уваги підвищенню імунітету дітей в цей період, поки ще новий штам не є «контрольованим».

Олена Алексєєва