Діти покоління Z не мають проблем у спілкуванні, незважаючи на час, проведений з телефоном | Smart Mama 2024

Діти покоління Z не мають проблем у спілкуванні, незважаючи на час, проведений з телефоном

Деякі психологи стверджують, що у сучасних дітей значно знизилися соціальні навички. А сталося це в результаті впливу технологій, а саме – смартфонів і соцмереж. Вчені з Університету штату Огайо (США) вирішили перевірити цю теорію, досліджуючи два покоління дітей.

Дослідники попросили вчителів і батьків двох груп дітей оцінити їх соціальні навички. Перша група – це діти, які пішли до дитячого садка в 1998 році – за шість років до появи Facebook (19 150 дітей). Друга – діти, які пішли в дитсадок в 2010 році – коли вже випущений перший iPad (13 400 дітей), це нове покоління «цифрових» дітей, або покоління Z.

У дітей оцінювали здатність створювати і підтримувати дружні стосунки і знаходити спільну мову з різними людьми , а також самоконтроль, наприклад, здатність контролювати свій характер. Результати роботи опубліковані в «American Journal of Sociology».

Діти були оцінені вчителями шість разів від дитячого садка і до закінчення п’ятого класу, а батьками – на початку і до закінчення дитячого садка, а також після першого класу. Вчені більше покладалися на оцінки вчителів, оскільки вони спостерігали за дітьми аж до п’ятого класу, хоча результати батьків можна було порівняти з ними.

 

Читайте також:  «Рука-нога-рот» або вірус Коксакі: симптоми і лікування

 

 

Результати показали, що з точки зору вчителів соціальні навички дітей не знижувалися у груп 1998 та 2010 років протягом всього часу навчання. Було лише одне виключення: соціальні навички були трохи нижче у дітей, які відвідували сайти онлайн-ігор і соціальних мереж багато разів в день. Але навіть це був досить невеликий ефект. В іншому ж покоління Z відмінно здатне заводити і підтримувати стосунки, проявляти себе в школі, спілкуватися з дорослими і однолітками.

Таким чином, було доведено, що час, проведений перед екраном гаджетів, ніяк не шкодить соціальним навичкам більшості дітей. Вчені були самі здивовані такими результатами, але поставилися до них з розумінням. «У кожного покоління в моєму віці є тенденція турбуватися про молоде покоління. Це стара історія », – сказав один авторів роботи Дуглас Дауні.

Старше покоління стурбоване тим, що технологічні зміни починають підривати традиційні відносини, особливо відносини між батьками і дітьми. Звідси – побоювання, що телефони і соцмережі будуть впливати на здоров’я дітей і заважати їм в плані комунікацій. Впровадження нових технологій фактично призводить до паніки серед дорослих, тому що технології дозволяють дітям насолоджуватися більшою автономією, зокрема від самих дорослих.

Насправді швидше дорослим, ніж дітям слід дозовано використовувати соціальні мережі. Наприклад, Twitter, згідно з опитуваннями самих користувачів, є найбільшим джерелом негативу з усіх соцмереж, оскільки він постійно нагадує користувачам про неприємні  ситуації в житті інших людей. А 20 хвилин, проведені в Facebook, залишали користувачів в гіршому настрої, ніж до завантаження програми, і сприяли розвитку депресії.

 

Читайте також:  Садочки запрацювали. Як уберегти дитину від інфекцій і зміцнити організм

 

 

Так що можна припустити, що соціальні навички, психічне здоров’я і самоконтроль як дорослих, так і дітей може незначно і залежать від соціальних мереж. Але в основному йдеться про час, проведений за монітором (менше відвідувань – краще настрій). А дітям, які  виросли зі смартфоном у візочку, соцмережі і гаджети  абсолютно не заважають налагоджувати і підтримувати «живі» відносини.