В Америці з’явилася нова мутація смертельного вірусу

В Америці з’явилася нова мутація смертельного вірусу: медики б’ють на сполох

Бразилія та ще декілька країн Південної та Центральної Америки переживають спалах гарячки Оропуш – вірусного захворювання, яке передається людині через укус комара або іншої кровосисної комахи.

Подібні спалахи фіксуються в Латинській Америці вже протягом десятиліть, однак цього року вірус виявляють в абсолютно нових середовищах – там, де раніше він ніколи не зустрічався, пише MIT Technology Review.

Більшість випадків гарячки Оропуш мають легкий перебіг, або й взагалі безсимптомно. Але у деяких людей хвороба проявляється різким підвищенням температури, головним болем і нудотою, а у важких випадках – розвитком менінгіту та енцефаліту. До останнього часу гарячка Оропуш не вважалася смертельною, однак у липні цього року органи охорони здоров’я Бразилії повідомили про смерть двох молодих жінок, у яких було виявлено вірус.

Дослідивши зразки вірусу, виділені з крові хворих цього року, медики дійшли висновку, що вірус Оропуш змінився: він став більш патогенним, швидше передається і, ймовірно, здатний викликати важкі патології плоду у вагітних жінок.

Оропуш порушує кордони

Вперше вірус Оропуш був виявлений у 1955 році – в крові людини та у комарів поблизу населеного пункту Вега-де-Оропуш у Тринідаді і Тобаго. Відтоді у країнах Латинської Америки було зафіксовано понад 30 спалахів — в тому числі, у Бразилії, Перу, Панамі, Колумбії, Французькій Гвіані та Венесуелі. Загалом у Південній Америці було зареєстровано щонайменше 500 000 випадків – переважно, в лісових районах.

Вважається, що природним джерелом вірусу є популяції лінивців і, можливо, деяких інших приматів. Ці тварини можуть бути носіями вірусу, який потім передається людям через укуси комах.

Цьогорічний спалах гарячки Оропуш став безпрецедентним: окрім того, що захворювання виявилося смертельним, воно поширилося за межі свого звичного ареалу – зокрема, на країни Карибського басейну, включаючи Кубу, де воно раніше не зустрічалося.

За даними Панамериканської організацією охорони здоров’я, з початку цього року в американському регіоні було підтверджено 10 275 випадків захворювання на гарячку Оропуш, і 8258 з них припадає на Бразилію. Також вірус було вперше зафіксовано у США та Європі – 90 та 30 випадків відповідно.

Дослідники не можуть сказати точно, чому вірус почав заражати людей у регіонах, далеких від тропічних лісів, де живуть лінивці та кровосисні комахи. Ана Перейру ду Вале, ветеринар і мікробіолог з Дублінського університетського коледжу, висуває припущення, що на розповсюдження гарячки Оропуш вплинула зміна клімату. Підвищення температури та кількості опадів могли створити більш комфортне середовище для розмноження комах, які передають вірус. У свою чергу, вирубка лісів і урбанізація змушують людей частіше стикатися з тваринами-вірусоносіями, які виявилися витісненими зі свого звичного ареалу.

Нова мутація

Утім, схоже, що справа не лише у зміні клімату. У жовтні цього року Вільям де Соуза з Університету Кентуккі та його колеги опублікували результати досліджень зразків крові, взятих між 2015 і 2024 роками у людей з діагностованою гарячкою Оропуш.

Як виявилося, зразки вірусу з кінця 2023 року значно відрізняються від попередніх варіантів. Відбулася мутація, яка, ймовірно, наділила вірус Оропуш здатністю краще реплікуватися в клітинах ссавців. Це може означати, що інфіковані люди або дикі примати відтепер мають більше вірусу в крові, тому кровосисним комахам легше підхопити його та передати.

Також нова форма вірусу виявилася більш вірулентною – тобто, порівняно з попередніми штамами, вона завдає організму більшої шкоди.

Одночасно з публікацією результатів дослідження групи Вільяма де Соуза, бразильські дослідники з Інституту Евандро Шагаса в Ананіндеуа опублікували аналіз 65 випадків мікроцефалії — вродженої аномалії, при якій немовлята мають ненормально маленьку голову, — які були зареєстровані в Бразилії між 2015 і 2024 роками. Команда виявила ознаки інфекції Оропуш у шести немовлят, три з яких народилися в 2024 році.

Досі не зрозуміло, чи здатний вірус дійсно впливати на плід та яким чином це відбувається. Але Центри з контролю та профілактики захворювань США вже рекомендують вагітним мандрівницям «переглянути несуттєві поїздки» на Кубу, де нещодавно був зафіксований спалах гарячки Оропуш.

Також вчені стурбовані тим, що вірус може поширюватися статевим шляхом. Зокрема, у серпні цього року вірус було виявлено у спермі 42-річного італійця, який захворів після поїздки на Кубу. Вірус зберігався в спермі протягом 58 днів, тому наразі Центри контролю та профілактики захворювань рекомендують чоловікам з діагностованою гарячкою Оропуш використовували презервативи або не займалися сексом принаймні шість тижнів від появи симптомів.

Цілком можливо, це ще не останній неприємний сюрприз, який може піднести людству латиноамериканський вірус. «Ми не знаємо, що станеться з вірусом, як швидко він мутуватиме та чи не знайде він собі нового господаря. Нам потрібно бути обережними та уважними», – застерігає доктор Перейру ду Вале.