Пренатальні добавки: чи дійсно вітаміни для вагітних корисні?

Пренатальні добавки: чи дійсно вітаміни для вагітних корисні?

Організм майбутньої матері потребує корисних речовин, які жінка зазвичай не може отримати у повній мірі з повсякденного харчування. Тому гінекологи-акушери рекомендують своїм пацієнткам пренатальні вітаміни або ж харчові добавки, що мають поповнити цей дефіцит.

Однак чи дійсно добавки для вагітних настільки корисні, як це стверджують виробники? 

Сімейна лікарка та експертка з харчування Мері Скурбутакос з Медичної школи Східної Віргінії проаналізувала найпопулярніші пренатальні вітаміни, які прописують вагітним жінкам. У результаті вона дійшла висновку, що ці продукти мають або недостатню, або надмірну кількість потрібних речовин.

Фолієва кислота для вагітних

Одна з найважливіших добавок для вагітних – фолієва кислота, яка знижує ризик вроджених дефектів у дитини на 50 %. Проте вона виконує свою функцію лише тоді, коли приймається до 28 дня вагітності.

«Іншими словами, певним вродженим дефектам можна запобігти лише тоді, коли жінка приймає пренатальну добавку до того, як вона дізнається, що вагітна. З цієї причини Американський коледж акушерства та гінекології рекомендує жінкам почати приймати пренатальні добавки принаймні за три місяці до вагітності», – зазначає Скурбутакос у своїй статті, опублікованій у The Conversation.

Денна норма фолієвої кислоти для вагітної жінки складає 400 мікрограмів. Однак цілих 27 % пренатальних добавок, які є на американському ринку, містять менше цієї кількості.

З іншого боку, надмірна кількість фолієвої кислоти може викликати у дитини порушення когнітивного розвитку, особливо зниження вербальних навичок. Понад 1 міліграма фолієвої кислоти щоденно вважаються потенційно небезпечною дозою, однак, на щастя, виявилося, що жодна з добавок не містить такої кількості цієї речовини.

Омега-3 жирні кислоти під час вагітності

Омега-3 жирні кислоти слугують будівельним матеріалом для побудови мозку плода. Одне з досліджень, проведене на щурах, показало, що недостатнє споживання омега-3 під час вагітності призвело до значного зниження рівня омега-3 в мозку матері.

«Хоча таке дослідження ніколи не можна було б провести на людях, це свідчить про те, що матері можуть жертвувати омега-3 з власного мозку, щоб підтримати розвиток мозку своєї дитини», – пише доктор Скурбутакос.

Також, ймовірно, існує зв’язок між дефіцитом омега-3 у матері та передчасними пологами – тобто пологами на терміні менше 37 тижнів вагітності. Нові рекомендації рекомендують вагітним, які регулярно не вживають достатньо омега-3 жирних кислот, отримувати щодня 600-1000 міліграмів цього продукту з пренатальних добавок. Однак дослідження показали, що знайти таку концентрацію в існуючих добавках майже неможливо.

Проте вагітним, які їдять двічі на тиждень жирну рибу – це може бути лосось, скумбрія, оселедець, сардини або анчоуси – виставить лише додаткових 100-200 міліграмів омега-3 щодня, і близько 40% пренатальних добавок забезпечують цю кількість.

«Хоча багато жінок під час вагітності уникають риби через те, що вона може містити ртуть, жирна риба, яка містить омега-3, містить низький вміст ртуті і не відноситься до тих сортів риби, яких слід уникати під час вагітності», – зазначає Скурбутакос.

Холін для вагітних

Холін також має вирішальне значення для розвитку мозку плода: під час вагітності потреба в ньому зростає до 450 міліграмів на добу, а в період лактації – до 550 міліграмів на добу.

Для прикладу:

  • яйце містить близько 150 міліграмів холіну,
  • стейк вагою близько 85 грамів — 117,
  • а півчашки соєвих бобів — 107.

В обмежених кількостях холін також міститься у лососі, брокколі, брюссельській та цвітній капусті, зеленому горошку та квасолі.

Отже, щоб задовольнити потребу в холіні, вагітним жінкам потрібно щодня їсти кілька продуктів, а щоб повністю закрити дефіцит, їм, скоріш за все, знадобляться відповідні добавки. Проте більше половини пренатальних добавок не містять холіну взагалі, а ті, що містять, мають дуже невелику концентрацію – менше 100 міліграмів.

Водночас оптимальна щоденна доза холіну може навіть перевищувати рекомендовані 450 міліграм. Скурбутакос наводить у якості прикладу дослідження, які показали, що подвоєння рекомендованого рівня холіну в третьому триместрі вагітності може покращити концентрацію уваги дитини. Крім того, збільшення добової норми у чотири рази може пом’якшити деякі наслідки фетального алкогольного синдрому.

Як харчуватися під час вагітності?

«Ці три приклади чітко демонструють, що прийом пренатальних добавок не гарантує повноцінну вагітність, – резюмує Мері Скурбутакос. – Знайти найкращу добавку з потрібною кількістю кожної поживної речовини – не надто багато і не надто мало – важко, якщо не неможливо. Навіть ціна не є показником якості».

Експертка рекомендує вагітним або тим, хто планує завагітніти, зробити три речі:

  1. Виберіть пренатальну добавку, яка містить не більше і не менше рекомендованих 400 мікрограмів фолієвої кислоти щодня, і приймайте її протягом трьох місяців до зачаття.
  2. Їжте дві порції жирної риби на тиждень і подумайте про щоденний прийом добавки омега-3 жирних кислот у кількості 100-200 міліграмів. Або якщо ви не їсте регулярно жирну рибу, приймайте добавку, що містить 600-1000 міліграмів.
  3. Оцініть поточне споживання продуктів, багатих на холін. Якщо їх не вистачає, варто подумати про прийом холіну у вигляді добавок.