Інфекціоністка дала поради, як зберегти продукти під час блекауту

Інфекціоністка дала поради, як зберегти продукти під час блекауту

Довготривалі відключення електрики влітку можуть спричинити зростання отруєнь та захворюваності на кишкові інфекції.

Такий прогноз дала в інтерв’ю Каштан.NEWS  українська інфекціоністка Євгенія Менжуліна.

«На жаль, така ймовірність дуже висока, тому що внаслідок блекаутів не всі можуть витримувати холодовий режим рефрижераторів і не всі продукти можуть зберігатися правильно. Дуже багато продукції псується, розвивається бактеріальна мікрофлора, тому захворюваність на кишкові інфекції, отруєння дійсно може збільшитися», – попередила вона.

Загалом кишкові інфекційні захворювання не залишають нас протягом всього року, однак літо є їхнім «зірковим часом».

«Це харчові отруєння, це бактерії групи кишкової палички і захворювання, які асоційовані з ними, це лептоспірози, які в першу чергу пов’язані з купанням у ставках, з риболовством, та сальмонельози, пов’язані з наслідками вживання продуктів, що містять яйця. Ну і залишається знов таки ж група вірусних інфекцій, які передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й, наприклад, в басейнах, де можна заразитися через воду», – пояснила Менжуліна.

Безпечне харчування під час блекауту

Звісно, багатогодинні відключення, коли не працює холодильник, збільшують небезпеку з’їсти «щось не те» і отримати отруєння або ж кишкову інфекцію. Євгенія Менжуліна дала кілька порад, як зменшити цей ризик:

  1. Не купуйте багато продуктів і не наготовляйте їжу «про запас». Краще купляти невеликими порціями, які можна відразу приготувати та спожити.
  2. Якщо у вас з’явилася підозра, що продукти в холодильнику зіпсувалися – викиньте їх або ж принаймні піддайте довготривалій термічній обробці. Деякі продукти можна проварити або запекти, але майте на увазі: цей процес має тривати протягом декількох годин.
  3. Під час закупівлі продуктів ретельно оцінюйте їхні органолептичні якості – смак та форму продукту. «Подивіться, чи не перебита дата виготовлення, тому що, на жаль, певні магазини не завжди чесно поводяться з покупцями», – радить інфекціоністка.
  4. У групі ризику – продукти, які ви не можете піддати якісній термічній обробці або промити під проточною водою. Однак зовсім відмовлятися від таких видів продуктів не варто: організм потребує збалансованого харчування, тож безболісно викинути з раціону якийсь продукт, на жаль, не вдасться.

«Гастрономічно ми все ж таки маємо свій раціон – молоко, молочнокислі продукти, майонез, продукти, які містять білок, ті ж самі яйця, тощо. Вживати їх необхідно, бо це певне джерело макро- і мікроелементів та вітамінів. Головне – кількість: необов’язково, наприклад, закупати у суботу сорок десятків яєць. Можна купити трошки, і ви встигнете їх вжити і потім поповнити запаси», – каже Менжуліна.

  1. Щоб холодильник довше зберігав холод під час відключень, використовуйте додаткові холодоагенти. Це можуть бути спеціальні холодові акумулятори або ж, у крайньому випадку, пластикові пляшки із замороженою водою.

Що робити, якщо ви все ж таки отруїлися

Деякі прояви кишкових розладів можна вилікувати вдома, однак більш серйозні захворювання потребують професійної медичної допомоги.

«Дуже важливо диференціювати: чи є це захворювання на групу кишкових інфекцій, тобто гастроентероколіт бактеріального або вірусного походження, чи це просто отруєння, яке можна самотужки вилікувати вдома, якщо воно не є ускладненим. Якщо ви якусь кількість разів бігаєте на горщик і не можете компенсувати запас рідини, тобто відчуваєте спрагу, сухість на язику – то тоді вже про домашнє лікування не йдеться. Якщо одразу є висока температура – про домашнє лікування також треба забути і звернутися за кваліфікованою допомогою. А якщо у вас один день щось понудило, а наступного дня ви вже почуваєтеся краще, застосовуєте певні сорбенти, збільшуєте кількість води в своєму раціоні – тоді так, можна самостійно контролювати таке захворювання. Але підкреслюю: якщо є симптоми, які сигналізують про критичний стан, то компенсувати втрату рідини або ще якійсь інтоксикаційний синдром вдома не вийде. Треба обов’язково звертатися за медичною допомогою», – підкреслила інфекціоністка.