Коти можуть хворіти на пташиний грип та заражати ним людей

Коти можуть хворіти на пташиний грип та заражати ним людей, – дослідження

Власникам домашніх котів варто бути пильними: у разі епідемії пташиного грипу їхні улюбленці можуть бути переносниками інфекції, заражаючи своїх хазяїв.

Про це йдеться у результатах дослідження, проведеного групою вчених з Університету Меріленда, пише IFLScience.

Високопатогенний вірус пташиного грипу H5N1, який зараз вражає велику рогату худобу на молочних фермах США, вже довів, що цілком здатний заразити інші види ссавців. За словами колишнього директора Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) Роберта Редфілда, наразі відомо, що H5N1 може передаватися серед 27 видів.

З точки зору безпеки людей, особливу увагу привертає здатність вірусу поширюватися серед тих тварин, що живуть безпосередньо поруч з нами. Зокрема, відомо про загибель декількох домашніх котів, які жили на фермах і, ймовірно, заразилися пташиним грипом, споживаючи молоко хворих корів.

Оскільки коти є одними з найпопулярніших домашніх улюбленців, дослідники з Університету Меріленда проаналізували опубліковані за 20 років дані про поширення пташиного грипу серед котячих. Досліджуючи період між 2004 і 2024 роками, вчені помітили різке збільшення повідомлень про зараження домашніх кошенят починаючи з 2023 року. Це пов’язано з поширенням високопатогенного H5N1 серед видів, які ніколи раніше не хворіли на пташиний грип. Також зафіксовані випадки зараження домашніх мишей – улюбленої здобичі котів у всьому світі.

Крім того, деякі повідомлення свідчать про передачу пташиного грипу від кота до кота. Для вчених це дуже тривожний сигнал: чим більше вірус адаптується до імунної системи ссавців, тим більший шанс, що він зможе міцно закріпитися в людській популяції.

У свою чергу, спеціалісти Центрів з контролю та профілактики захворювань кажуть, що ризик заразитися пташиним грипом від хвостатих улюбленців досить малоймовірний. Але все ж таки він існує, «особливо якщо існує тривалий і незахищений контакт з твариною». Зважаючи на це, фахівці Центрів радять використовувати засоби індивідуального захисту ветеринарам, ветеринарним медсестрам та іншим людям, які працюють у тісному контакті з потенційно інфікованими тваринами.

Як захистити свою кішку та не заразитися самому?

Симптомами пташиного грипу у котів часто є утруднене дихання, зміна поведінки або сліпота. Тому при появі таких ознак потрібно негайно звернутися до ветеринара, радить інфекціоністка Крістен Коулман, одна з авторів дослідження.

На жаль, рівень смертності від нинішнього штаму H5N1 у котів виявився високим – близько 67 відсотків. Коулман дала декілька порад, як захистити своїх домашніх улюбленців.

«Не годуйте свого кота сирим м’ясом або сирими молочними продуктами і обмежте його перебування на свіжому повітрі без нагляду», — рекомендує інфекціоністка. Вона нагадує, що коти полюбляють полювати на диких птахів, які можуть бути носіями вірусу, а сільські кішки люблять поласувати сирим молоком, якщо воно не надійно зберігається.

«Вірус може підкрастися будь-де, як це сталося на молочних фермах. Ми знаємо, що коти були інфіковані, тож давайте попередимо це», — сказала Коулман.

Нагадаємо, навесні цього року було офіційно підтверджено перший випадок зараження людини пташиним грипом H5N1 від великої рогатої худоби. Жертвою вірусу став працівник молочної ферми, який контактував із хворими коровами. Раніше вченим було відомо лише про інфікування людей від птахів, і хоча ці випадки були поодинокі, захворювання мало дуже високий рівень летальності.