Чому у дітей частіше буває нежить, ніж у дорослих? | Smart Mama 2024

Чому у дітей частіше буває нежить, ніж у дорослих?

Нежить, або ж риніт, є одним з найпоширеніших захворювань дитячого віку. Найчастіше перший нежить у малюка трапляється ще у віці до року, а потім буде повторюватися до двох-трьох, а іноді і десяти раз на рік! Діти хворіють ринітом (запаленням слизової оболонки носа, що супроводжується виділеннями і закладенням) набагато частіше за дорослих. При цьому причини появи  нежитю можуть бути різні , тому  важливо вчасно виявити.

Фізіологічні особливості дитячого організму

Багато органів і системи організму дитини продовжують формуватися ще не один рік після народження. До них відноситься і область носоглотки. Вона   нагадуватиме носоглотку дорослого ближче до  чотирьох років – обсяг носової порожнини збільшиться більш ніж в два рази, що дозволить дітям менше використовувати для дихання рот під час застуди. Гайморові пазухи сформуються ще через два роки, а носова перегородка – до десяти років.

Читайте також:  COVID-19 У ДІТЕЙ – НАСКІЛЬКИ ВСЕ СЕРЙОЗНО?

Але найбільше порожнина носа відрізняється від «дорослої» за пропорціями і кількості структурних утворень в перший рік життя малюка. Адже дитячий організм – це не копія організму дорослої, а можна сказати – прототип, що розвивається. Носові проходи дітей дуже маленькі, судини в носі ширше, ніж у дорослих (для швидкого зігрівання повітря), а внутрішні носові отвори (хоани) тільки формуються і легко перекриваються тканиною глоткової мигдалини. Навіть невеликий набряк слизової носа здатний повністю перекрити носове дихання немовляти.

Тому проблеми з носовим диханням у немовлят і розвитком риніту багато в чому обумовлені самою фізіологією. Діти при нежиті не можуть нормально смоктати груди і ковтати, часто плачуть і менше сплять. Грудна клітка при диханні через рот недостатньо розширюється і у дитини можна спостерігати ознаки гіпоксії, неправильно розвивається тверде піднебіння, змінює форму нижня щелепа і носова перегородка. Найважливіше – дихання  ротом відкриває шлях інфекціям, до яких організм ще фізично не готовий, але вже змушений боротися.

Найчастіше винні віруси

Виникнення гострого риніту, який зустрічається у дітей найчастіше, як правило, обумовлено гострою респіраторною вірусною інфекцією (іноді – бактеріальною інфекцією). Але якщо у дитини слабкий імунітет, нежить може бути легко спровокований і іншими факторами, наприклад, переохолодженням. Риніт часто переходить в хронічну форму, якщо є інші захворювання ЛОР-органів, наприклад, запалені аденоїди або мигдалини.

При хронічному риніті ніс закладений практично постійно. Через стікання слизу по задній стінці горла захворювання може спуститися нижче – викликати кашель, проблеми з бронхами. Голос у дитини з хронічним нежитем стає гугнявим, з’являється хропіння. Фактично так утворюється замкнене коло: слиз з носа провокує поширення інфекції по всій області носоглотки, а виникають в результаті захворювання (бронхіт, синусит, аденоїдит) можуть знову викликати нежить.

Інфекція з носа може просуватися ще далі. У дітей набагато частіше, ніж у дорослих, закладає вуха. Це трапляється тому, що слиз по євстахієвої трубі з носоглотки потрапляє в порожнину середнього вуха. Отит середнього вуха – одна з найпоширеніших інфекцій у дошкільнят, яка може початися з нешкідливого на перший погляд риніту.

Алергічні реакції

Якщо явної причини у нежитю немає, а з носа постійно тече (особливо в сезон цвітіння), можна запідозрити алергічний риніт. Нежить у дитини можуть викликати не тільки рослини, а й пил, випаровування від побутової хімії, а також шерсть тварин. Батьки часто відзначають, що у дитини в дитинстві нібито діагностували алергію, але з віком її симптоми зменшилися або взагалі зникли. Цьому теж є пояснення: у дітей (особливо першого року життя) незрілий гуморальний імунітет, який відповідає саме за реакцію на зовнішні подразники (на кшталт пилку або пилу).

Читайте також: ХРОНІЧНИЙ НЕЖИТЬ У ДИТИНИ: ЧОМУ ВИНИКАЄ І ЯК ВПОРАТИСЯ?

Тому з часом організм може навчитися боротися з алергенами (реакція на них стане не такою вираженою). Але лікарі не дарма радять видаляти алергени з раціону дитини, менше контактувати з тваринами і частіше робити вологе прибирання в перший рік життя малюка. Алергічний риніт викликає сильну набряклість і здатний принести чимало неприємностей і дитині, і мамі.

Риніт в результаті травми

Такий нежить ще називають травматичним ринітом, і це теж одна з поширених форм появи нежитю у дітей. По-перше, діти можуть вдихнути якісь дрібні деталі іграшок або крупний пил, які будуть викликати нежить (слиз може виділятися з однієї пазухи). Тоді для промивання носа і усунення чужорідного тіла потрібно звернутися до лікаря.

По-друге, причиною частих нежитів може бути викривлена ??носова перегородка. Багато батьків стверджують, що оскільки дитина ніколи не вдарялася носом, викривлення перегородки неможливо. Але, на жаль, нескривлена носова перегородка – це швидше виняток, ніж правило (вона зустрічається менш ніж у 5% людей). А у дітей вона наскільки крихка, що навіть невеликий удар по носі назавжди змінить її форму. Більшість людей не буде помічати цих змін. Але якщо дитина часто хворіє нежитем, слизова постійно суха, частіше закладена одна половина носа, а вночі дихання носом особливо утруднено, потрібно порадитися з лікарем з приводу виправлення перегородки (така операція частіше проводиться після 15 років).

Чому важливо лікувати нежить?

Дорослі часто ігнорують свій нежить, оскільки для них це незначне захворювання. Але, очевидно, що для дітей, які до певного віку не можуть самостійно сякатися, промити і закапати ніс, нежить – це хвороба, яку обов’язково треба лікувати до переможного кінця! Інакше риніт дуже швидко стає хронічним, може «зачепити» горло, мигдалини, гланди, вуха …

Читайте також: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО АДЕНОЇДИ У ДІТЕЙ: БАТЬКАМ НА ЗАМІТКУ

Щоб дитина рідше хворіла нежитем, треба підвищувати імунітет і опірність сезонних захворювань, в тому числі, не забуваючи про курси вітамінів. Слизова носа повинна залишатися вологою, для чого можна використовувати дитячі краплі або назальні спреї. Для лікування риніту потрібно застосовувати противірусні або антибактеріальні препарати, призначені лікарем, і судинозвужувальні засоби, що зменшують набряк слизової, які слід використовувати з обережність. Промивання носа у дітей першого року життя можна робити тільки після узгодження з лікарем. Якщо ж нежить не проходить після 7-14 днів (навіть в разі важкого ГРВІ), треба проконсультуватися з лікуючим педіатром.

Олена Алексєєва