Харчування під час хвороби
Фрукти, овочі, зернові та білок розщеплюються організмом на речовини, які потрібні імунній системі. Рекомендується щодня, а не тільки під час хвороби, вживати:
- два фрукти;
- п’ять овочів;
- цільнозерновий хліб, нешліфований (коричневий) рис, крупи;
- рослинну олію;
- курку, індичку, нежирну яловичину, рибу, тофу або молочні продукти – варіанти білка.
Такий раціон за будь-якої пори року забезпечує організм поживними речовинами: мікро- і макроелементами, мінералами, вітамінами, які допомагають берегти здоров’я.
Також рекомендується уникати або мінімізувати вживання оброблених продуктів через великий вміст солі та цукру, а ще відсутність корисних речовин. Це – ковбаси, сосиски, консерви, хлібобулочні вироби, солодощі, снеки, готові перекуси, солодкі газовані напої, йогурти та інше харчове сміття. Під час хвороби алкоголь вживати не варто.
Що їсти, коли захворів?
Отже, які страви можна запропонувати хворому на COVID-19, враховуючи вище зазначені поради:
- яйця у будь-якому вигляді;
- сирники, запіканку, просто сир з фруктами, медом чи варенням;
- горішки, насіння;
- свіжі сезонні фрукти і ягоди;
- свіжі сезонні чи заморожені овочі, тушковані (рагу), запечені;
- варені каші;
- картопляне пюре;
- бутерброди – з цільнозернового хліба, вершкового масла, зі скибочкою твердого сира, додаванням зелені та запеченого м’яса;
- запечене, тушковане м’ясо або рибу .
Мінімізувати ризик захворіти допоможуть “старі добрі методи” дотримання здорового способу життя та засобів профілактики:
- регулярно мити руки і не торкатися обличчя;
- завчасно робити щеплення від коронавірусу;
- тримати під рукою противірусний препарат. Противірусні засоби пригнічують розмноження вірусів, які викликають респіраторні захворювання на початковій стадії. Але за дотримання однієї умови – їх потрібно прийняти у перші години від початку появи симптомів. Також противірусні препарати на природній основі (такі, що містять флавоноїди) ефективно працюють як запобіжники коронавірусу. Їх доречно приймати у високий сезон захворюваності, якщо відбувся контакт з хворим на коронавірус або доводиться часто бувати у місцях великого скупчення людей (офіс, громадський транспорт, робота у сфері обслуговування, дитячому колективі, в медичній сфері тощо). Для дітей лікар може порадити обрати противірусний сироп Флавовір – що, містить натуральні компоненти, смачний, можливий для тривалого застосування з метою профілактики і лікування.
Читайте також: Повернення до школи і нові спалахи COVID-19
Зневоднення може стрімко погіршити самопочуття, посилити симптоми та ймовірність розвитку ускладнень. Особливо такий стан небезпечний для немовлят, вагітних, людей віком 65+ та із хронічними захворюваннями.
Читайте також: Готуємося до вірусного сезону: кілька порад батькам
Організм втрачає вологу природним шляхом: піт, дихання, сечовипускання, чхання, нежить, діарея, блювання. Тому хворій на коронавірус людині потрібно ретельніше стежити за тим, скільки вона споживає рідини. Про нормальний рівень гідратації свідчитиме регулярне відвідування вбиральні й сеча світлого кольору. Якщо хворому не хочеться пити просто воду, можна запропонувати багато альтернатив:
- курячий бульйон або будь-яку першу страву;
- свіжевичавлені соки, трав’яні та звичайні чаї, домашні морси, компоти без цукру;
- кефір, ряжанку, тепле молоко з медом, айран, йогурти без додатків.
Отже, під час хвороби на коронавірус харчування має бути збалансованим і здоровим. Це дає сили імунітету боротися з вірусами, а також прибирає необхідність купувати додаткові вітамінні добавки. У довгостроковій перспективі якісна їжа покращує самопочуття та заощаджує гроші.