Вітчизняні кавуни стали з’являтися на ринках вже в середині літа, хоча не всі поки вирішуються скуштувати такі ласощі. Кавун корисний при серцево-судинних і урологічних захворюваннях, анемії і гіпертонії. Але всю користь може звести нанівець «хімія», якою щедро обробляють продукцію з полів. Визначити чи оброблений кавун можна не завжди, але кілька перевірених способів все ж існує.
Яким повинен бути кавун?
Кавун повинен бути з сертифікатом якості, отриманим в лабораторії. Принаймні такі сертифікати можна просити показати у продавців на ринку. Однак в реальності перевірити всю партію кавунів в лабораторії, звичайно, не можуть. І зовсім не мають таких «папірців» продавці десь на трасі.
Читайте також: Сезон літніх захворювань: які віруси активізуються влітку?
Щоб визначити нітратність кавуна, можна орієнтуватися на його зовнішній вигляд. У «здорового» кавуна буде сухим«хвостик», яскрава, блискуча шкірка, на боці – пляма жовтого або оранжевого кольору до 10 см. Кавун можна і понюхати – запах буде приємним і нагадувати аромат трави. Досвідчені “кавунообирачі” знають, що простукуючи ягідку або здавлюючи її руками – він повинен потріскувати.
Чого не повинно бути?
Ні в якому разі не обирайте плід з тріщинами або явними потертостями. Також уникайте кавунів, на яких є сіра пляма-рубець, ймовірно, саме туди кололи нітрати.
Є мінімальна кількість нітратів, допустима для вживання, оскільки ці мінерали активно використовуються при удобренні рослин. Однак їх кількість часто буває перевищена в кілька разів, що робить фрукти і овочі токсичними. Якщо їх вживати весь час в перевищених кількостях, це буде перешкоджати засвоєнню вітамінів і інтоксикації організму. А ось різке перевищення може призвести до важкого харчового отруєння. Тому навіть якщо кавун пройшов перевірку «на зовнішність», подальші випробування треба проводити вдома.
Домашня перевірка
Якщо у вас немає нітратоміра, є інші способи, здатні вказати на надлишок нітратів. Один з методів передбачає опускання кавуна в ємність з водою – якщо він спливає, плід хороший. Кавун з нітратами буде тонути.
Читайте також: Небезпечні хвороби, якими можна заразитися в басейні
Другий спосіб – вивчити прожилки, яких в ідеалі не повинно бути явно видно. Якщо вони чіткі і жовтуваті, кавун швидше за все обробляли нітратами. Хороший показник натуральності – якщо кавун «цукровий», тобто буквально кришиться. А ось гладенька красива поверхня розрізу вказує на те, що – кавун «обробляли».
Третій спосіб – це вже майже лабораторний експеримент. М’якоть кавуна слід розім’яти і опустити в склянку з водою. Вода повинна помутніти, але не змінити колір, якщо ж вона набуває рожевого, червоного або фіолетового відтіноку – це поганий знак присутності нітратів.
Перед трапезою
Щоб зменшити вплив нітратів, овочі і фрукти рекомендують тримати кілька годин у воді. Але оскільки м’якоть кавуна промити не вдасться, треба хоча б ретельно вимити шкірку. До речі, оскільки нітрати найактивніше накопичуються саме в шкірці, до неї не варто доїдати хоча б два сантиметри м’якоті.
Читайте також: Літо і кондиціонер: ТОП правил, щоб не захворіти
Щоб кавун був максимально корисним, його треба їсти при кімнатній температурі. В інших випадках від стиглого «здорового» кавуна буде тільки користь. Це і відмінний засіб для схуднення і очищення організму, завдяки його сечогінним і жовчогінним властивостям. Харчові волокна кавуна сприяють травленню, знижують холестерин і уповільнюють процеси старіння. Високий вміст магнію і антиоксидантів допомагає боротися зі стресом, не кажучи вже про прекрасний смак, який подобається всім без винятку.
Якщо дитина отруїлася кавуном
Отруєння нітратним кавуном і у дитини, і у дорослого виявляється однаково. До перших симптомів належать: головний біль, нудота, блювота, біль у шлунку, зміна пульсу, діарея, млявість і сонливість.Симптоми отруєння, спричиненого кишковою інфекцією, схожі на ознаки отруєння нітратами. Самостійно виявити причину погіршення самопочуття дитини доволі складно. Тому в разі підозри на отруєння нітратами необхідно одразу ж звернутися до лікаря.
Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати в сезон, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися значно меншим.
Олена Алексєєва