Наслідки коронавірусу для здоров'я дітей: випадків депресії буде в три рази більше | Smart Mama 2024

Наслідки коронавірусу для здоров’я дітей: випадків депресії буде в три рази більше

Хоча на депресивні стани і апатію, викликані карантином в зв’язку з поширенням COVID-19, скаржаться в основному дорослі, вчені стверджують, що вплив останніх місяців на психічне здоров’я дітей буде куди серйознішим і тривалішим.

Згідно дослідженням, що опубліковані в журналі «Дитяча та підліткова психіатрія», самотні молоді люди можуть в майбутньому в три рази частіше страждати від депресії. Йдеться про дітей і підлітків, яким зараз від 4 до 21 років. Вивчивши вплив ізоляції і самотності на здоров’я дітей і підлітків такого віку на основі 60 досліджень, вчені дійшли висновку, що вплив самотності (карантину) на психічне здоров’я може тривати не менше 9 років.

 

Читайте також: Низька тривалість життя в Україні – і як виправити ситуацію?

 

Ще один цікавий факт: більш суттєвою є тривалість перебування на самоті, а не інтенсивність. Тобто, час має вагоміше значення. І чим довше триватимуть ізоляційні процеси, неможливість підтримувати контакти з іншими дітьми, відвідувати школу і секції, тим сильніше буде вплив на психічне здоров’я. Дослідники попереджають, що цілком оцінити вплив карантину на дітей, можна буде лише через 10 років. Вони також підкреслюють, що важливо поступово вводити дітей знову в колективи, і проводити корекційну роботу.

Наприклад, діти повинні мати можливість грати з однолітками. І це зараз навіть важливіше навчання. Можливо, така гра відбуватиметься з дотриманням дистанції, але вона повинна підтримувати соціальні зв’язки дітей. Психологічні проблеми, які виникнуть в майбутньому, обернуться значним економічним тягарем для країни, якщо вона не підтримає в складний період найменших своїх громадян, забезпечивши їм нормальне дитинство.

 

Читайте також:  Час у відпустку: де оздоровити дитину в Південній Україні