Вірус повернувся: у столиці – нова хвиля COVID-19

Вірус повернувся: у столиці – нова хвиля COVID-19

Протягом липня у столиці України різко збільшився рівень захворюваності на коронавірус. Про це повідомила очільниця Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург. Зокрема, збільшилась кількість госпіталізацій через COVID-19.

«Якщо станом на 1 липня в медичних закладах столиці перебували двадцять хворих із діагнозом COVID-19 та один з підозрою, то на сьогоднішній ранок таких пацієнтів 73. Причому в середньому до лікарень наразі потрапляє близько 20 осіб за добу. Нагадаю, що ушпиталюють саме у складних випадках перебігу хвороби. На жаль, серед таких важких хворих – 18 дітей», – розповіла Гінзбург.

Загалом у липні, за даними ДУ «Київський міський Центр контролю та профілактики хвороб», зареєстровано 900 випадків COVID-19, тоді як у червні їх було менше 200. Із початку року коронавірус забрав життя 52 киян.

Захворів – сиди вдома!

Щоб уникнути зараження інфекцією, важливо, зокрема, слідкувати за особистою гігієною, мити руки та користуватися дезінфекційними засобами, нагадує Валентина Гінзбург. Також слід уникати закритих приміщень з великою скупченістю людей, часто провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання вдома і на роботі.

«Та, головне, категорично дотримуватися правила – «Захворів – сиди вдома!». Відчули нездужання – за можливості максимально самоізолюйтеся. Адже ковід, навіть з легким перебігом хвороби, для зараженої вами людини зі слабким імунітетом (дитини, вагітної, хронічного хворого, людини старшого віку) може стати смертельним. Якщо захворіла дитина, теж обов’язково залиште її вдома та зверніться до лікаря. І для дітей, і для дорослих потрібно зробити тест, щоб точно розуміти, яку стратегію лікування обрати. Тож алгоритм дій має бути наступним: захворіли – залишилися вдома – звернулися до лікаря – протестувалися та неухильно дотримуєтесь всіх рекомендацій до повного одужання», – наголосила очільниця столичного Департаменту охорони здоров’я.

Як лікувати вірусні інфекції

Подолати вірус можуть лише противірусні препарати прямої дії. Антибіотики при вірусних інфекціях призначають лише тоді, коли до основного захворювання приєднується бактеріальне ускладнення: адже вони призначені саме для боротьби з бактеріями і безсилі проти вірусів.

Високу ефективність у боротьбі з вірусами демонструють сучасні противірусні препарати на основі флавоноїдів –  сполук, що здатні пригнічувати реплікацію ДНК- та РНК-вірусів грипу, гострих респіраторних інфекцій, зокрема і SARS-CoV2.

Важливий критерій вибору препаратів для дітей –  є безпечність. Уважно читайте інструкцію, у ній має бути зазначено, до препарат дозволений від народження та не має протипоказань для вагітних жінок.

Лікування коронавірусу легкої форми

Згідно Протоколу “Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)” МОЗ України легкий ступінь тяжкості коронавірусу потребує такого лікування:

1) повноцінного харчування та вживання відповідної кількості рідини;

2) симптоматичне лікування із застосуванням жарознижуючих засобів при лихоманці та болю.

3)  противірусних препаратів прямої дії для груп ризику.

Етіотропне лікування, спрямоване на усунення самої причини виникнення захворювання, а саме вірус.  Насамперед, слід приймати такі засоби людям із групи ризику, які мають високу ймовірність розвитку ускладнень.

Наприклад, у дітей вірусна інфекція може стрімко поширюватися, і  щоб уникнути ускладнень, лікар може порадити противірусні препарати спеціально призначені для дітей, наприклад, сироп Флавовір. Флавоноїди, на основі яких сироп Флавовір, можуть  пригнічувати активність різних вірусів, зокрема й штамів COVID-19, що зазначено в інструкції. Прийом Флавовіру за перших симптомів респіраторної інфекції (грип,   COVID-19, чи інші ГРВІ) буде сприяти зменшенню інтоксикації і пришвидшенню одужання, адже не дасть змогу наростити вірусне навантаження на дитячий організм, тим самим зменшить ризик виникнення ускладнень від вірусної інфекції.

Важливо не займатися самолікуванням, особливо якщо йдеться про дитячий організм. За перших симптомів нездужання звертатись до лікаря, адже лише він може встановити правильний діагноз та призначити лікування, враховуючи вік дитини та особливості розвитку захворювання.

Фото: www.freepik.com