Вбиває за 48 годин: Японією шириться смертельний стрептокок

Вбиває за 48 годин: Японією шириться смертельно небезпечний стрептокок

Після зняття ковідних обмежень в Японії поширюється стрептококова бактерія, здатна вбити за два дні.

Про це пише Bloomberg.

За даними Національного інституту інфекційних хвороб, який відстежує випадки захворювання з 1999 року, з початку року до 2 червня кількість випадків стрептококового синдрому токсичного шоку досягла 977. Це перевищує рекордні 941 випадки, зареєстровані за весь минулий рік.

Що таке стрептококовий синдром токсичного шоку

Стрептокок групи А (GAS) зазвичай викликає набряк і біль у горлі у дітей, відомий як «стрептококова ангіна». Однак деякі типи бактерій можуть призводити до швидкого розвитку симптомів, зокрема болю та набряку кінцівок, лихоманки, низького кров’яного тиску, некрозу, проблем з диханням, відмови життєво важливих органів та смерті. Найбільше схильні до захворювання люди старше 50 років.

«Більшість смертей трапляється протягом 48 годин. Пацієнт помічає набряк стопи вранці, до обіду він може поширитися на коліно, і людина може померти протягом 48 годин», – пояснив Кен Кікучі, професор інфекційних хвороб Токійського жіночого медичного університету.

Спалахи хвороби нещодавно спостерігалися і в інших країнах. Наприкінці 2022 року принаймні п’ять європейських країн повідомили Всесвітній організації охорони здоров’я про збільшення випадків інвазивного стрептококового захворювання групи А (iGAS), яке включає стрептококовий синдром токсичного шоку. У ВООЗ заявляють, що зростання захворюваності відбулося після зняття ковідних обмежень.

За прогнозами професора Кікучі, якщо нинішні темпи зараження збережуться, то кількість випадків захворювання в Японії цього року може сягнути 2500, і 30% з них будуть летальними. Стрептокок може передаватися через фекалії, тому інфекціоніст закликає людей дотримуватися гігієни рук, а також обробляти будь-які відкриті рани.