Нарешті настав сезон літніх салатів і різноманіття страв. Але разом і тим у цей період значно зменшується тривалість «життя» продуктів. Отже, температура надворі зростає, а можливість зберігати продукти холодними є не завжди. Адже відключення електроенергії часто вносить свої корективи. А саме несвіжі та погано оброблені харчові продукти найчастіше стають причиною харчових отруєнь.
Причини отруєння
Харчове отруєння можуть спричиняти бактерії, віруси, паразити, а також їх токсини. Патогени зазвичай знаходяться на погано вимитих і термічно недооброблених продуктах.
З великою обережність потрібно вживати такі продукти: сирі яйця і непастеризовану (домашню) молочку, термічно необроблені рибу та м’ясо, зібрані в лісі гриби, домашні консерви, солодощі з кремом, а також страви, що куплені на вулиці (фаст-фуд).
Симптоми отруєння
Перші симптоми можна відчути уже через кілька години після проникнення патогенів в організм. Але інколи симптоматика може проявитися і через кілька днів.
Наприклад, при заражені «найпопулярнішими» патогенами симптоми з’являться у такий період:
- від 30 хвилин до 8 годин – Staphylococcus aureus (стафілококове отруєння) – трапляється в їжі, яка не піддається термічній обробці
- 24 години – водяниста діарея (молюски)
- 6–24 години – отруєння Clostridium perfringens (м’ясо, соуси, що зберігаються при небезпечній температурі)
- 6 годин – 6 днів – отруєння Сальмонелою (сире або недоварене м’ясо, непастеризоване молоко та сік, сирі фрукти та овочі)
- 12-48 годин – отруєння норовірусом (листова зелень, свіжі фрукти, молюски, заражена вода, інфікована людина).
Симптоми отруєння
- нудота та блювання;
- здуття живота і діарея;
- сильний спазматичний біль у животі, ломота в тілі;
- слабкість, озноб, запаморочення;
- зниження артеріального тиску;
- підвищення температури тіла;
- зневоднення, пересихання губ.
План дій для лікування
- Вивести з організму токсини. Для початку потрібно випити 1-2 літри води, в якій попередньо розчинити харчову соду (1 ст. л. соди на літр води). Далі потрібно спорожнити шлунок.
- Після цього приймають сорбент, аби він абсорбував ті речовини, що встигли пройти шлунок. Слід пам’ятати, що під час отруєння настає сильне зневоднення. Тому треба постійно пити воду, зокрема й слабомінералізовану. За потреби вживають і регідратаційні препарати.
- Обов’язково треба звернутись до лікаря, якщо спостерігаються такі симптоми:
- діарея супроводжується виділенням крові
- біль у животі надто сильний;
- пожовтіли очниці;
- блювання не припиняється;
- температура тіла не знижується.
До лікаря потрібно звертатись завжди, якщо отруєння у дитини до трьох років, вагітної або літньої людини. Крім того, слід пам’ятати, що дітям може промивати лунок лише лікар.
Після отруєння
Токсини викликають запалення слизової оболонки шлунку та кишківника, що минає досить повільно. Тому першу добу після отруєння найчастіше бажання їсти немає, і пересилювати себе не потрібно. Можна обмежитись чистою звичайною та столовою мінеральною водою без газу.
Потім потрібно принаймні тиждень дотримуватись дієти, щоб допомогти травній системі відновитись. Як правило, в цей період рекомендовано вживати рідкі каші без масла, овочеві пюре та нежирні бульйони, а також сухий хліб (сухарі). Багато за один раз їсти не треба, краще вживати їжу маленькими порціями.
Профілактика отруєнь
Хоча харчове отруєння є неприємним станом, у більшості випадків протягом кількох днів симптоми поступово зникнуть. Але у деяких випадках потрібна навіть госпіталізація. Тому слід максимально убезпечити себе та свою родину від можливості отруїтися небезпечними патогенами.
Отже, щоб уникнути харчового отруєння, потрібно:
- завжди ретельно мити продукти перед споживанням (якщо це можливо, можна залишати овочі та фрукти на 20 хв у воді з розчиненою у ній ложкою солі);
- мити руки після роботи з сирим м’ясом, рибою та яйцями, дезінфікувати кухонні дошки (для риби та м’яса краще тримати окрему скляну дошку – за нею легко доглядати);
- не розморожувати продукти, лишаючи їх у відкритому посуді, та стежити, щоб туди не потрапили комахи;
- не вживати продукти із завершеним терміном придатності;
- не вживати стару консервацію (якщо кришки на банках були здуті або консервації більше двох років);
- краще їсти лише промислово вирощені гриби;
- вживати напівсиру (засолену) рибу та м’ясо можна, лише якщо ви впевнені в тому, як їх готували.