Чи обов’язково давати йодовану сіль дитині?

П’ять причин зробити йодовану сіль частина щоденного сімейного раціону вже сьогодні

Про користь життєво важливого для здоров’я мікроелементу знають всі, а ось щодо того, чи варто додавати йодовану сіль в їжу кожен день існує багато різноманітних упереджень. Нібито і передозування «заробити» легко, і сама сіль треба обов’язково вживати в свіжому вигляді, і йод швидко «вивітрюється», і смак їжі вона псує, і дітям її багато не можна. Але йодована сіль – це зовсім не той продукт, щодо якого можна переживати. Більш того, є п’ять важливих причин зробити її частиною сімейного раціону.

 

З йодом до народження

Йодовмісні препарати призначають під час вагітності та годування груддю. Тому багато жінок впевнені, що є йодовану сіль в цей період не потрібно – адже легко отримати передозування. Насправді жінці в цей період потрібна підвищена доза йоду (250-300 мкг), а з солі можна отримати тільки 100-200 мкг. Всі дозування давно прораховані, виходячи з середньодобового споживання людиною солі – 5 м Виходить, що йодована сіль несе тільки зовсім невелику додаткову порцію йоду і отримати передозування від неї практично неможливо. Але ось дозу препарату, що містить йодид калію, краще узгодити з лікарем і не перевищувати.

 

Читайте також:  Сезон літніх захворювань: які віруси активізуються влітку?

 

 

Дітям – обов’язково

Всім дітям (особливо до двох років) потрібно постійно поповнювати дефіцит йоду. Для цього педіатри навіть рекомендують малюкам, які ще не вживають їжу з сіллю, давати суміші, збагачені йодом. Дітям, які вже перейшли на «дорослий» раціон, для профілактики досить вживати продукти з йодованою сіллю. Щоденне вживання йодованої солі значно скорочує випадки розумової відсталості дітей (кретинізму). Наприклад, в Швейцарії після введення обов’язкового йодування солі такий діагноз скоротився з 3% до 0,1%.

 

Корисний фон

Без профілактики йододефіциту гормональний фон організму порушується і це позначається і на зовнішньому, і на внутрішньому стані. Обов’язково додайте в раціон йодовану сіль, якщо відчуваєте втому, апатію, є ознаки випадіння волосся, набряклість, сухість шкіри, зайва вага. У дітей дефіцит йоду негативно впливає на розумовий розвиток і здатність вчитися.

 

Читайте також:  Дитяча розеола: як допомогти дитині впоратися з вірусом герпесу

 

Географія розпорядженні

ВООЗ дає приблизну оцінку йододефіциту на рівні 60%, проте в смузі помірного клімату дефіцит йоду легкої і вище ступеня спостерігається на рівні 90%. У зв’язку з цим у багатьох північних країнах Європи давно йодують абсолютно всю сіль. Наприклад, в Швейцарії, Данії і Голландії йодована сіль використовується навіть на виробництві, наприклад, при виготовленні сирів і ковбас, а також в ресторанах і кафе. Оскільки алергії на мікроелементи не буває, ви навіть не будете знати, що їсте блюдо з йодованою сіллю, хоча на утримання глютену і лактози вам обов’язково вкажуть в меню. У країнах, де йодують всю сіль, діагноз йододефіциту практично не ставиться.

 

Стабільний йод

Колись на упаковках з йодованою сіллю вказувався досить невеликий термін придатності. Сьогодні термін придатності солі, збагаченої йодит калію, можна збільшити з 6 до 12 місяців. Крім того, таку сіль рекомендують використовувати і при термічній обробці – при додаванні в випічку, варені і смажені страви. Йод з солі не вступає в реакцію з продуктами і не змінює їх смаку.

Олена Алексєєва, журналіст

Залишити відповідь