+380 63 711 58 66

Чи обов’язково давати йодовану сіль дитині?

П’ять причин зробити йодовану сіль частина щоденного сімейного раціону вже сьогодні

Про користь життєво важливого для здоров’я мікроелементу знають всі, а ось щодо того, чи варто додавати йодовану сіль в їжу кожен день існує багато різноманітних упереджень. Нібито і передозування «заробити» легко, і сама сіль треба обов’язково вживати в свіжому вигляді, і йод швидко «вивітрюється», і смак їжі вона псує, і дітям її багато не можна. Але йодована сіль – це зовсім не той продукт, щодо якого можна переживати. Більш того, є п’ять важливих причин зробити її частиною сімейного раціону.

 

З йодом до народження

Йодовмісні препарати призначають під час вагітності та годування груддю. Тому багато жінок впевнені, що є йодовану сіль в цей період не потрібно – адже легко отримати передозування. Насправді жінці в цей період потрібна підвищена доза йоду (250-300 мкг), а з солі можна отримати тільки 100-200 мкг. Всі дозування давно прораховані, виходячи з середньодобового споживання людиною солі – 5 м Виходить, що йодована сіль несе тільки зовсім невелику додаткову порцію йоду і отримати передозування від неї практично неможливо. Але ось дозу препарату, що містить йодид калію, краще узгодити з лікарем і не перевищувати.

 

Читайте також:  Сезон літніх захворювань: які віруси активізуються влітку?

 

 

Дітям – обов’язково

Всім дітям (особливо до двох років) потрібно постійно поповнювати дефіцит йоду. Для цього педіатри навіть рекомендують малюкам, які ще не вживають їжу з сіллю, давати суміші, збагачені йодом. Дітям, які вже перейшли на «дорослий» раціон, для профілактики досить вживати продукти з йодованою сіллю. Щоденне вживання йодованої солі значно скорочує випадки розумової відсталості дітей (кретинізму). Наприклад, в Швейцарії після введення обов’язкового йодування солі такий діагноз скоротився з 3% до 0,1%.

 

Корисний фон

Без профілактики йододефіциту гормональний фон організму порушується і це позначається і на зовнішньому, і на внутрішньому стані. Обов’язково додайте в раціон йодовану сіль, якщо відчуваєте втому, апатію, є ознаки випадіння волосся, набряклість, сухість шкіри, зайва вага. У дітей дефіцит йоду негативно впливає на розумовий розвиток і здатність вчитися.

 

Читайте також:  Дитяча розеола: як допомогти дитині впоратися з вірусом герпесу

 

Географія розпорядженні

ВООЗ дає приблизну оцінку йододефіциту на рівні 60%, проте в смузі помірного клімату дефіцит йоду легкої і вище ступеня спостерігається на рівні 90%. У зв’язку з цим у багатьох північних країнах Європи давно йодують абсолютно всю сіль. Наприклад, в Швейцарії, Данії і Голландії йодована сіль використовується навіть на виробництві, наприклад, при виготовленні сирів і ковбас, а також в ресторанах і кафе. Оскільки алергії на мікроелементи не буває, ви навіть не будете знати, що їсте блюдо з йодованою сіллю, хоча на утримання глютену і лактози вам обов’язково вкажуть в меню. У країнах, де йодують всю сіль, діагноз йододефіциту практично не ставиться.

 

Стабільний йод

Колись на упаковках з йодованою сіллю вказувався досить невеликий термін придатності. Сьогодні термін придатності солі, збагаченої йодит калію, можна збільшити з 6 до 12 місяців. Крім того, таку сіль рекомендують використовувати і при термічній обробці – при додаванні в випічку, варені і смажені страви. Йод з солі не вступає в реакцію з продуктами і не змінює їх смаку.

Олена Алексєєва, журналіст

Залишити відповідь