Дитяча смертність знижується на 27%, якщо діти отримують готові добавки до раціону
Учені Каліфорнійського університету в Девосі (США) досліджували вплив харчових добавок на виживання дітей з неблагополучних регіонів проживання. Їхня стаття опублікована в American Journal of Clinical Nutrition.
Основою для висновків каліфорнійських учених став аналіз 13 досліджень, під час яких до раціону 34 051 дитини у віці 6-24 місяців протягом півроку входили харчові добавки. Дослідники обрали саме такий вік, оскільки недоїдання у дітей до двох років залишається найпоширенішою проблемою у країнах з низьким рівнем життя. Метааналіз показав, що харчові добавки допомогли знизити дитячу смертність у цій групі дітей на 27%.
Один із авторів дослідження Крістіна Стюарт підкреслює, що харчові добавки навіть незначної калорійності, але з умістом жирів, вітамінів та мінералів можуть запобігти відставанню у рості та зупинити недоїдання.
Харчовими добавками здебільшого були кукурудзяно-соєве борошно з мікроелементами, збагачений вітамінами спред, суміш бобових із додаванням сухого молока, масла та мінералів. Вчені дійшли висновку, що навіть маленька упаковка вітамінізованого арахісового масла на 100 калорій, якщо її вживати щодня, може стати тим допоміжним чинником, який рятує дитячі життя.