7 відповідей: «Як навчити дитину користуватися ножем?» |

7 відповідей: «Як навчити дитину користуватися ножем?»

Приготування їжі з дітьми — це  корисний і приємний спосіб провести час разом. Проте коли справа доходить до нарізання продуктів, батьків зупиняє думка про небезпеку гострого леза для маленьких пальчиків. Навчити дитину безпечно користуватися ножем — важлива життєва навичка, яку вона може легко опанувати.

Головне не поспішати, обрати правильні ножі й зробити процес захопливим. Поступово, набуваючи вмінь роботи з ножем, навіть маленька дитина розвиває впевненість, координацію та відповідальність. Як без стресу навчити дитину поводитися з ножем — читайте далі.

Багато батьків відкладають знайомство з ножем, бо вважають це надто небезпечним. Та правда в тому, що більша ймовірність травмування виникає саме через невміння ним користуватися.

Крім того, різання або нарізання ножем розвиває дрібну моторику, заохочує до самостійності, допомагає навчитися готувати та додає відповідальності. Це також чудова нагода познайомити дитину з новими продуктами. Якщо дитина бере участь у приготуванні їжі — вона з більшою ймовірністю її спробує або навіть із задоволенням з’їсть.

1. З якого віку варто починати?

  • Малюки 2-3 років  — можна дати пластиковий ніж, щоб різати ним м’які продукти, наприклад, банани.
  • Дошкільнята 4-5 років — діти можуть практикуватися зі столовими ножами або спеціальними дитячими ножами з тупим лезом.
  • Діти віком 6-8 років  — можна навчати основним навичкам поводження з ножем і доручати нарізати під наглядом дорослих.
  • З 9 років — поступово дозволяти використовувати  справжні кухонні ножі.

2. Який ніж обрати?

Найкращими першими ножами для початківців будуть пластикові ножі — вони ідеально підходять для малюків, щоб нарізати у себе в тарілці щось м’яке: яйця, сирники, сосиску або котлету.

Нейлонові ножі — можна давати  дітям віком 4-7 років, щоб потренуватися різати сир, фрукти або овочі.

Ножі для масла з зубчиками — чудовий проміжний варіант для переходу до справжніх.

Ножі для чищення овочів — перший справжній ніж, з яким можна знайомити дітей віком від 7 років.

Якщо мама все ще хвилюється, можна почати з тупого ножа для масла — так дитина звикне до рухів і сили, яку потрібно прикладати при різанні.

3. Які основи безпеки роботи з ножем?

Перш ніж приступати,  поясніть дитині, що ніж — це інструмент, а не іграшка. Ось головні правила:

  • різати лише на рівній і стійкій поверхні (дошці);
  • пальці руки, яка тримає продукт, мають бути підібрані, як кігтики котика;
  • тримати ніж міцно за ручку, а пальці тримати подалі від леза;
  • нарізати у напрямку від себе;
  • ніколи не бігати, не кидати і не гратися з ножем;
  • ставитися до ножа серйозно.

4. З яких продуктів почати?

Вибір м’яких продуктів  одразу дозволить опанувати базові навички без травматизму: адже різання м’якої їжі чи страв не вимагає від дитини надмірних зусиль. Першими продуктами для практики можуть бути:

банани,

– полуниця,

– авокадо,

– варені макарони,

– сир,

– варена картопля і кабачки,

– омлет,

– кавун.

5. Яка навичка важливіша?

«Хват кігтем» – це обов’язкова навичка для безпеки пальців. Пояснюйте просто: тримай пальчики, як котик лапку, що сховав кігтики. Поступово відсовуйте пальці від леза. Перед початком справжньої роботи нехай дитина потренується різати іграшковим або пластмасовим ножем.

6. Контроль: коли і як?

Як тільки дитина зрозуміє основи, можна переходити до практики під контролем  дорослих. Діти віком 4-6 років завжди мають бути під пильним наглядом, навіть коли використовують безпечні (пластикові) ножі. Діти 7-9 років можуть починати різати самостійно тупим ножем, але дорослим варто залишатися поруч. Давайте дитині невеликі шматочки. При використанні справжнього ножа — нагляд обов’язковий. Можна зробити на продукті насічки, щоб дитина краще орієнтувалася, де різати.

7. Що готувати?

Як зробити цікавим процес навчання, щоб безпечно користуватися ножем? Можна спробувати таке:

  • фруктові шашлики — дати дитині нарізати та нанизати фрукти на шпажки;
  • салати — дозволити допомогти нарізати інгредієнти;
  • бутерброд і сендвіч — запропонуйте створити власний варіант із улюблених інгредієнтів: хліб, булочка, сир, овочі, зелень тощо.

Навчити дитину правильно користуватися ножем — важливо. Це зменшить ризик травм і сприятиме розвитку самостійності. Підтримуйте дитину похвалою, будьте терплячими, бо процес навчання потребує часу.

 

 

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x