Ефект ліків від тиску залежить від хронотипу людини – вчені

Ефект ліків від тиску залежить від хронотипу людини – вчені

Нові дослідження доводять, що ефективність препаратів від гіпертонії зростає, якщо людина приймає їх згідно зі своїм циркадним ритмом.

Як повідомляє Science Alert, міжнародна група дослідників проаналізувала понад 5300 пацієнтів, попередньо розпитавши їх, до якого хронотипу вони належать – простіше кажучи, чи є вони «жайворонками», чи «совами». Потім учасників експерименту випадковим чином розділили на групи та наказали приймати ліки від артеріального тиску в різний час протягом кількох місяців.

Як виявилося, у «сов», які приймали ліки ввечері, зменшувався ризик серцевого нападу. Такі ж результати спостерігалися у «жайворонків», які приймали препарати вранці.

«Це захоплюючі результати, тому що вони можуть означати зміну парадигми в лікуванні гіпертонії. Наше дослідження вперше показало, що врахування хронотипу під час прийняття та дозування антигіпертензивних препаратів – стратегія під назвою «персоналізована хронотерапія» – може знизити ризик серцевого нападу», – каже керівник дослідження, кардіолог Філіппо Пігаццані з Університету Данді (Велика Британія).

Циркадний ритм (24-годинний біологічний цикл) може мати індивідуальні відмінності залежно від генетичних та інших факторів. Добре відомо, що ці ритми визначають наш режим сну, але крім того вони впливають ще й на температуру тіла, рівень гормонів, метаболізм і, що важливо для цього дослідження, на рівень артеріального тиску.

Дослідники припустили, що якщо артеріальний тиск змінюється протягом дня, то час прийому антигіпертензивних препаратів може мати принципове значення. Як показали результати дослідження, прийом ліків у час, «невідповідний» хронотипу, підвищує ризик серцевого нападу – особливо для «сов», які зазвичай найбільш активні вночі та приймають ліки вранці.

«Для лікарів важливо пам’ятати, що не всі пацієнти однакові. Люди демонструють великі індивідуальні відмінності в своєму хронотипі, і ці відмінності, як відомо, впливають на ризик захворювання», – говорить співавтор дослідження, циркадний біолог Кеннет Дайар з Гельмгольца у Мюнхені (Німеччина).

Водночас дослідники зазначають, що отримані дані поки що не є достатньо вичерпними, щоб остаточно підтвердити залежність ефективності препаратів для зниження артеріального тиску від часу їх прийому.

«Перш ніж будь-який пацієнт змінить режим прийому антигіпертензивних препаратів, наші висновки спочатку мають бути підтверджені в нових рандомізованих клінічних дослідженнях персоналізованої хронотерапії», — каже Філіппо Пігаццані.