У МОЗ розповіли, коли очікувати в Україні новий спалах COVID-19

У МОЗ розповіли, коли очікувати в Україні новий спалах COVID-19

Коронавірусна хвороба нікуди не дінеться, але такого піку, як був цього літа, вже не буде. Такий прогноз озвучив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

«У серпні було 65 тисяч хворих на ковід, у вересні – 35 тисяч. Ковід починає спадати. Ми мали дещо нехарактерний підйом захворюваності в липні, викликаний появою штаму «Флірт». Зазвичай такий підйом спостерігають десь з кінця серпня – початку вересня. Ковід буде залишатися, але такої пікової захворюваності, яка була в нас в липні, не очікуємо», – зазначив він в  інтерв’ю BBC.

Тим не менш, Україна вже вступила в епідемічний сезон, тому очікується підйом захворюваності на ГРВІ та грип. Як прогнозується, пік захворюваності традиційно припаде на січень – лютий.

«Додаткового піка ковіду не очікуємо. Але, до речі, дуже важливо зрозуміти, що у сезону грипу і ГРВІ є свої певні особливості. Зараз ми реєструємо десь 100, 110, 120 тисяч випадків ГРВІ щотижня. Але за минулий тиждень у нас не було жодного летального випадку від грипу або ГРВІ. Разом з тим було 11 летальних випадків від ковіду. Тобто ковід, навіть попри те, що його кількість зменшується, все одно залишається небезпечним. І дуже важливий момент – 100% пацієнтів, які померли внаслідок ковіду, не були вакциновані», – підкреслив Кузін.

За його словами, коронавірус в середньому має від одного до двох відсотків летальності.

«Зі 100 людей у одного ковід буде мати важку форму, і ця людина скоріше за все отримає важкі наслідки. Грип при цьому дає набагато менші показники летальності», – сказав головний санлікар.

Де можна зробити вакцинацію від ковіду

Як пояснив Ігор Кузін, в Україні переглянули інфраструктуру вакцинації.

Якщо ви пам’ятаєте, на піку ковіду ми мали декілька сотень центрів вакцинації, але сьогодні у нас залишилася лише базова інфраструктура. Це означає, що ми використовуємо зараз лише дві платформи – це стаціонарні пункти щеплень плюс мобільні бригади, які можуть виїжджати у важкодоступні населені пункти», – розповів він.

Вакцинуватися від коронавірусу можна у лікарнях, у поліклініках, де є кабінети щеплень. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря або зателефонувати до кол-центру МОЗ 0 800 60 20 19 та дізнатись адресу найближчого до пункту щеплення.

За словами Кузіна, на сьогодні Україна забезпечена антиковідними вакцинами на 100%. Наразі в країні можна зробити щеплення омікрон-специфічною вакциною від Pfizer.

«Ми відмовилися від всіх інших вакцин, тому що розуміємо, що зараз немає такого запиту на вибір вакцини. Найбільш зручна вакцина, та, яка викликає довіру, розуміння і знайома всім, це вакцина Pfizer. Вона була спеціально розроблена під будь-які штами «Омікрону». Ця вакцина ефективна, і вона у нас є у достатній кількості», – запевнив Кузін.

Вакцинація від ковіду в Україні є безкоштовною, водночас щеплення від грипу є платним.

«Кожна людина повинна розуміти, що вакцина в середньому коштує до 500 гривень. Вона захищає від важкого перебігу грипу. Щеплення вкрай показано вагітним, вкрай показано літнім людям, групам професійного ризику. Щеплення від грипу рятує людей. І ми кожного сезону починаємо говорити про нові і нові смертельні випадки, про необхідність вакцинації, але рівень довіри і особисте ставлення, на жаль, поки що працює так, що люди думають «я поки відкладу». І люди це відкладають», – зазначив головний санлікар.

Що робити, якщо ви все ж таки захворіли на грип, ковід чи якесь іншу ГРВІ

Нагадаємо, згідно з рекомендаціями лікарів, лікування від грипу та ГРВІ, включаючи COVID-19, потрібно починати відразу ж за появи перших симптомів і звернення до лікаря. Для лікування лікар може призначити препарати прямої противірусної дії. Оскільки на початку захворювання симптоми грипу та ГРВІ, в тому числі і ковіду, можуть бути дуже схожими, їх важко відрізнити без лабораторних тестів. Тому лікар обиратиме противірусні препарати широкого спектру – такі, що діють одночасно на декілька груп вірусів.

Наприклад препарати прямої противірусної дії на основі флавоноїдів. Вони:

  • перешкоджають проникненню вірусу в клітини епітелію;
  • діють одразу на кілька вірусоспецифічних ферментів, що дає можливість повністю блокувати розмноження вірусів в організмі;
  • блокують розмноження вірусу всередині клітин, чим захищають їх від окисного стресу і запалення, зменшуючи ймовірність розвитку ускладнень;
  • не мають серйозних побічних ефектів, тому препарати з флавоноїдами найчастіше рекомендовані для застосування дітям від народження і вагітними жінкам.

Для дорослих існує форма випуску у краплях, а для дітей – сироп Флавовір. Препарат має зручне дозування, приємний смак та може використовуватися як лікувальний, так і профілактичний засіб (наприклад, якщо був контакт із хворим, дитина буває в дитячих колективах в сезон грипу та застуд або вдома є хворий з підтвердженим коронавірусом). Перед застосуванням будь-якого безрецептурного противірусного препарату варто уточнити у лікаря дозування та тривалість прийому. Не займайтеся самолікуванням. За перших симптомів хвороби – звертайтеся до лікаря.