Мозок старіє: неврологи повідомили про наслідки COVID-19

Мозок старіє на 20 років: неврологи повідомляють про тривожні наслідки ковіду

Найбільше на сьогодні британське дослідження впливу COVID-19 на мозок пацієнтів показало тривожні результати.

Про це пише IGLScience з посиланням на результати дослідження, проведеного групою вчених з Ліверпульського університету та Королівського коледжу Лондона.

Як відомо, коронавірусна хвороба здатна вражати не лише дихальну систему організму, викликаючи пневмонію, а й призводити до неврологічних ускладнень, суттєво впливаючи на когнітивні здібності людини. Зокрема, пацієнти з так званим «довгим ковідом» часто скаржаться на неможливість зосередитися та «туман у голові».

Команда британських дослідників провела обстеження 351 людини з історією госпіталізації з тяжкою формою COVID-19. Потім отримані дані порівняли з даними майже 3000 учасників контрольної групи.

«Ми виявили, що як у пацієнтів як із гострими неврологічними ускладненнями COVID-19, так і без них, когнітивні здібності були гіршими, ніж можна було б очікувати, зважаючи на їхній вік, стать та рівень освіти, у порівнянні з 3000 контрольними суб’єктами», – зазначає авторка дослідження, доктор Грета Вуд з Ліверпульського університету.

Обстеження показали, що когнітивні здібності пацієнтів, які перенесли важку форму ковіду, були на рівні, який можна очікувати від людини на 20 років старше. Це було вірно навіть для тих учасників, які не мали не було неврологічних симптомів, коли вперше захворіли на коронавірус.

Коли такі пацієнти пройшли магнітно-резонансну томографію (МРТ) через 12-18 місяців після перебування в лікарні з COVID-19, у них було виявлено зменшення сірої речовини в деяких частинах мозку та підвищений рівень білків, пов’язаний із травмою мозку.

«Ці результати вказують на те, що госпіталізація з COVID-19 може призвести до глобальних, об’єктивно вимірних когнітивних розладів, які можна виявити навіть через 12-18 місяців після госпіталізації», — сказав автор-кореспондент, професор Бенедикт Майкл.

При цьому науковці зазначають, що у дослідженні брали участь лише ті пацієнти, які перенесли важку форму коронавірусу. Тому незрозуміло, наскільки ці результати можна екстраполювати на тих людей, у яких захворювання перебігало відносно легко. Однак професор Джером Брін з Королівського коледжу Лондона пояснив, що прогрес у вивченні цієї проблеми може мати користь і для тих, хто хворів на легку форму ковіду.

«Важливо, що наша робота може допомогти в розробці подібних досліджень за участю пацієнтів з «довгим ковідом», які часто мають набагато м’якші респіраторні симптоми, а також повідомляють про такі когнітивні проблеми, як «мозковий туман». Також вона допоможе розробити стратегії лікування», – впевнений Брін.