У Китаї виявили вірус, який вражає мозок | Smart Mama 2024

У Китаї виявили вірус, який вражає мозок

Дослідники виявили новий вірус, який передається через укуси кліщів та здатен вражати життєво важливі органи людини, включаючи головний мозок.

Про це повідомляє Live Science.

Згідно зі звітом, опублікованим дослідниками 4 вересня в The New England Journal of Medicine, патоген, який отримав назву «вірус болотно-водяних угідь» (Wetland virus, або WELV), вперше був виявлений у пацієнта лікарні міста Цзіньчжоу в червні 2019 року.

За п’ять днів до маніфестації захворювання 61-річний чоловік відвідав природний парк у водно-болотній місцевості у Внутрішній Монголії – автономному регіоні північного Китаю. За словами чоловіка, у парку його покусали кліщі. Антибіотики не полегшили перебіг захворювання, що вказувало на те, що інфекція, якою заразився пацієнт, не була спричинена бактеріями.

ДНК- та РНК-аналізи крові постраждалого виявили ніколи раніше не бачений ортонайровірус – патоген, який належить до сімейства вірусів, що переноситься кліщами. Нововиявлений вірус виявився «родичом» вірусу, що викликає геморагічну гарячку Крим-Конго – смертельну інфекційну хворобу, яка поширюються через укуси кліщів або через контакт із рідинами організму інфікованих людей.

Прихована небезпека

До випадку з пацієнтом із Цзіньчжоу «вірус болотно-водяних угідь» не спостерігався ані у тварин, ані у людей. Але після виявлення вірусу дослідники почали перевіряти кліщів та тварин на півночі Китаю – у тому числі на території водно-болотного парку, який відвідав пацієнт.

Вчені зібрали майже 14 600 кліщів і згрупували їх за місцем розташування та видами, щоб їх можна було аналізувати партіями. Приблизно 2% цих партій дали позитивний результат на генетичний матеріал WELV. Найчастіше він виявлявся у кліщів виду Haemaphysalis concinna. Крім того, вірус було виявлено у невеликого відсотка овець, коней та свиней, а також у декількох маньчжурських цокорів (Myospalax psilurus) – мишеподібних гризунів, які зустрічаються у Монголії та Китаї.

У крові собак та великої рогатої худоби, яких досліджували вчені, генетичного матеріалу вірусу знайдено не було, однак у деяких з цих тварин виявили антитіла проти WELV. Це означає, що їхня імунна система вже стикалася з цим вірусом і в якийсь момент створила захист від нього.

Також антитіла до вірусу були виявлені у 12 з 640 місцевих лісників. Водночас дослідники почали аналізувати кров сотень пацієнтів лікарень, у яких було зафіксовано лихоманку після укусу кліща. В результаті вірус WELV було знайдено у 20 хворих, причому троє з них були одночасно інфіковані іншими хворобами, що поширюються кліщами.

Як проявляється «вірус болотно-водяних угідь»: симптоми та перебіг хвороби

Розповсюдженими симптомами, зафіксованими у людей з інфекцією WELV, були лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у спині, а також нудота, блювота та діарея. У багатьох пацієнтів результати лабораторних досліджень показали ознаки пошкодження тканин і згортання крові. У одного з хворих, який впав у кому, була виявлена висока концентрація лейкоцитів в рідині, що оточує головний і спинний мозок.

На щастя, після лікування «всі пацієнти одужали та були виписані через 4-15 днів», зазначають  дослідники. Проте очевидно, що вірус WELV потенційно становить серйозну небезпеку: у перебігу досліджень виявилося, що у лабораторних мишей цей патоген здатен спричинити смертельне захворювання, вражаючи життєво важливі органи, зокрема головний мозок.

«Загалом ці дані свідчать про те, що нещодавно відкритий ортонайровірус WELV є патогенним для людей і циркулює серед людей, кліщів та різних тварин у північно-східному Китаї. Покращення епіднагляду та виявлення нових ортонайровірусів дозволять краще зрозуміти вплив цих вірусів на здоров’я людини», – підсумували дослідники.