Як уберегти дитину від перегрівання на сонці?Smart Mama 2024

Як уберегти дитину від перегрівання на сонці?

Улітку важливо більше часу проводити з дітьми на вулиці. Саме під впливом сонця утворюється важливий для розвитку кісток і м’язів вітамін D. Також розваги на свіжому повітрю загартовують організм дитини, підвищуючи імунітет. Але батькам необхідно пам’ятати, що організм малюків набагато слабший, і сонце може погіршити їхній стан набагато швидше.

Що таке теплова травма?

Теплові ураження – це серйозна проблема літнього періоду. Для людей із серцево-судинними хворобами, спортсменів і людей похилого віку такий вплив сонця навіть є причиною смертельних випадків. Але і для дітей теплова травма є не менш небезпечною.

Серед тих, кому найчастіше потрібна медична допомога, насамперед спортсмени-підлітки та маленькі діти, які надто довго перебували транспорті, закритому приміщенні або під відкритим сонцем.

Згідно з даними МОЗ України, є кілька видів теплових уражень залежно від інтенсивності впливу сонця:

  • Тепловий гіпергідроз (пітниця) частіше спостерігається у немовлят, які довго перебували у теплому і вологому місці, а також яких часто закутували.
  • Тепловий набряк частіше помітно на гомілках і кистях. Це легке ураження, що лікується підняттям кінцівок угору і переміщенням дитини у прохолодне місце.
  • Теплові судоми часто виникають після фізичного навантаження у зоні гомілок або м’язів передньої черевної стінки. При судомах допомагає відновлення водного балансу та вправи, спрямовані на розтягнення м’язів.
  • Теплове синкопе характеризується недовгою втратою свідомості. Лікується переміщенням у прохолодне місце та відновленням водного балансу.
  • Тепловий стрес проявляється фізичним виснаженням і дискомфортом.
  • Теплове виснаження є більш тяжким станом. Температура тримається у межах 37–40 °C. Діти можуть відчувати відчувають спрагу, головний біль, слабкість, нудоту або запаморочення. Часто спостерігається сильне потовиділення, а також тахікардія і різке зниження артеріального тиску. Для покращення стану можна прийняти холодний душ або накласти холодний компрес. При несвоєчасному виявленні теплове виснаження може перейти в теп­ловий удар.
  • Тепловий удар – це найтяжчий прояв теплового ураження, що загрожує життю і характеризується підвищенням температури до 40 °C і вище, червоною, гарячою сухою шкірою, прискореним поверхневим диханням і порушенням функцій ЦНС. Порушення ЦНС можуть проявлятися збудженням, роздратованістю, втратою свідомості, дезорієнтацією, делірієм (порушення сприйняття і мислення) або комою.

Допомога при теплових ураженнях

Згідно з Правилами надання медичної допомоги при теплових ураженнях потрібно діяти таким чином:

  1. При більш легких ураженнях дитину необхідно перемістити в прохолодне місце, дати випити прохолодної води
  2. При теплових судомах обережно промасажувати м’язи
  3. При більш тяжких станах слід також розстебнути одяг, розмістити вологі, прохолодні компреси в зонах великих судин (бокова поверхня шиї, підпахвинні ділянки) та на лобі
  4. Для загального охолодження можна використати вентилятори, обтирання прохолодними компресами
  5. При погіршенні стану (наприклад, тепловому ударі) треба викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Але слід пам’ятати, що як би швидко не хотілось привести дитину до тями, при теплових ураженнях слід діяти бережно і за будь-яких сумнівів звертатись до лікаря за консультацією. Наприклад, необхідно помістити дитину на холодну землю або на термоізоляційну поверхню (каремат), але не слід охолоджувати її тіло повністю, зануривши його у воду. Не можна змащувати постраждалу від опіку сонця шкіру спиртовмісними засобами, а також оліями.

Щоб узагалі не допустити теплової травми, слід дотримуватись таких правил безпеки:

  • діти до шестимісячного віку не повинні потрапляти під прямі сонячні промені та можуть перебувати на сонці без одягу лічені хвилини;
  • шкіра дітей старшого віку вже може виробляти меланін (пігмент, що забезпечує захист від сонця), але при жаркій погоді варто уникати сонячних ван у період з 10:00 до 16:00;
  • до візочка дитини у жарку погоду слід прикріплювати парасольку, але в жодному разі не накривати візочок пелюшкою, ковдрою, будь-якою тканиною;
  • на шкіру дітей потрібно наносити засоби із фактором захисту від сонця (SPF) від 30
  • діти зі світлою шкірою «згорають» набагато швидше, тому бажано в сонячну погоду навіть на пляжі одягати їх у світлий і просторий одяг;
  • діти у жарку погоду мають носити головні убори (бажано із широкими полями та довгим шлейфом ззаду для захисту потилиці);
  • дитині потрібно часто пропонувати воду (немовлятам на грудному вигодовуванні – молоко)
  • купання у водоймі або у дитячому басейні є гарним способом охолодження (і бажано намочити голову);
  • при жаркій погоді діти не повинні довго перебувати у замкненому та погано провітрюваному приміщенні (це стосується й тривалого перебування у машині без кондиціонера);
  • дітям із ослабленою імунною системою, наприклад, тим, хто недавно перехворів інфекційним захворюванням, із діабетом, захворюваннями щитовидної залози та аутоімунними хворобами краще менше потрапляти під вплив ультрафіолету.

Фото: www.freepik.com