Обмежувати лактозу або глютен у харчуванні дитини про всяк випадок без медичних показань не корисно і навіть шкідливо. Чому?
Глютен — це група живильних білків, що присутні в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита, вівса і ячменю. Робить тісто еластичним і допомагає одержати пухкі і пористі борошняні вироби. Глютен міститься у пшеничному, житньому, ячмінному хлібі; макаронах; випічці (печиво, торти, пироги, вафлі); кашах; панірувальних сухарях; деяких соусах, ковбасах та напівфабрикатах (якщо у складі є пшеничне борошно чи крохмаль).
Лактоза — молочний цукор, вуглевод групи дисахаридів, міститься в молоці й молочних продуктах. Використовується у виробництві молочних продуктів. З лактози також отримують лактулозу — препарат для лікування кишкових розладів, наприклад, закрепу. На початку свого життя людина харчується виключно грудним молоком, тож організм активно виробляє цей фермент. З віком його вироблення скорочується. Лактоза є: молоко, кефір, йогурт, ряжанка, сир, сметана, масло вершкове, сухе та згущене молоко, більшість молочних десертів, морозиво, деякі готові соуси, супи та кондитерські вироби.
Коли і чому з’явилася мода на gluten-free та lactose-free продукти?
- Мода на безглютенові продукти почалася у 2000-х рр., коли активно обговорювали целіакію — автоімунне захворювання тонкої кишки. Воно виникає у людей різного віку, переважно у дітей внаслідок генетичної схильності, рідко через шлунково-кишкові інфекції або хірургічне втручання. Хоча целіакія зустрічається лише у 1–2% людей, тренд швидко підхопили маркетологи, виробники продуктів, дієтологи та інфлюенсери. Так безглютенове харчування почали позиціонувати як корисне і здорове.
- Лактоза-фрі продукти з’явилися через зростання обізнаності про лактозну непереносимість. У 1970-х рр. з’явилося перше безлактозне молоко з додаванням ферментів для розщеплення лактози, а масовий випуск молочних продуктів з низьким вмістом лактози розпочався після 2001 р. Водночас популярності набрали напої на рослинному молоці (мигдальне, соєве).
Як глютен і лактоза діють на організм?
У здорових людей глютен не викликає проблем. Натомість коли організм дійсно чутливий до глютену, тобто діагностовано целіакію або непереносимість, то тіло реагує болем та дискомфортом в області живота, хронічними закрепами або діареєю.
Читайте також: Грип і ГРВІ у дитини. Симптоми та лікування
Аналогічно з лактозою, якщо в організмі відсутній або виробляється в недостатній кількості фермент, то після вживання молочних продуктів виникає дискомфорт у травній системі, зокрема пронос, біль в животі, здуття живота, нудота чи блювота.
Чому дитину не варто садити на безглютенову чи безлактозну дієти?
Це небезпечно тим, що позбавляючи дитину певних продуктів, виникає дефіцит корисних речовин. Без молочних продуктів до зростаючого організму не потрапляють кальцій та вітамін D, які важливі для росту кісток і зубів. Відсутність каш не просто збіднює раціон, а й не доставляє важливі клітковину, вітаміни групи B та залізо.
Якщо організм дитини довго не отримує лактозу, він може втратити здатність її нормально перетравлювати. Відповідно у майбутньому виникнуть реальні проблеми з травленням.
Читайте також: Грип В: симптоми, червоні прапорці та лікування
Дитина не доотримує достатньо поживних речовин і це формує обмежені харчові звички. Крім того, надмірні обмеження без потреби роблять дитину вибагливою в їжі або можуть викликати тривожність щодо харчування.
Обмеження лактози і глютену
Обмеження та спеціальна дієта доцільні лише тоді, коли непереносимість лактози або глютену підтверджено лікарем.
Якщо дитина відчуває дискомфорт після вживання певних продуктів — проконсультуйтесь з педіатром, який після огляду направить до профільного спеціаліста. Адже діагноз має встановити лише лікар, після доказового методу діагностики та збору анамнезу. Якщо підозра підтвердиться, тоді дитині призначається лікування та відповідне харчування, яке включатиме альтернативні продукти, щоб зберегти харчову повноцінність раціону.
Читайте також: Суперрозповсюдження: не всі інфіковані люди однаково заразні
Іноді невелика реакція організму ще не означає, що треба повністю виключати ті або інші продукти. Симптоми (здуття, дискомфорт, пронос) можуть бути пов’язані з переїданням, поєднанням продуктів або іншими причинами. Точний діагноз ставить лише лікар після обстеження.
Глютен і лактоза загалом не шкідливі для дітей. Виключення продуктів без медичних показань може призвести до нестачі вітамінів, мікро- та макроелементів, білка, клітковини та інших поживних речовин, потрібних для повноцінного розвитку і росту дитини. Маркування «безглютенове» та «безлактозне» — це не показник користі, а лише інформація для тих людей, які не можуть вживати ці речовини з медичних причин. Тож під впливом моди або реклами не варто про всяк випадок садити дитину на безглютенову чи безлактозну дієту. Це має бути рішення, яке приймають батьки разом із лікарем.