Допоки усі переживають за надмірне споживання цукру дітьми, лікарі наголошують на не меншій проблемі – зловживанні сіллю. Більшість готових продуктів, які полюбляє малеча, уже містить багато солі.
Крім того, батьки найчастіше не звертають увагу на те, скільки солі дитина додає до страв (це ж просо для смаку!). Насправді ж надмірне споживання натрію є причиною розвитку тяжких захворювань.
Читайте також: Грип В: симптоми, червоні прапорці та лікування
Чи потрібно солити їжу дитині?
Натрій – це електроліт, роль якого – підтримувати об’єм позаклітинної рідини, а отже, артеріальний тиск. Людям потрібно зовсім небагато харчової солі, щоб почуватися добре. Так, за даними ВООЗ, немовлятам на грудному вигодовуванні вистачає того натрію, що є у маминому молоці.
Для дітей на штучному вигодовуванні також вистачить натрію, що міститься у дитячих сумішах. Діти 1 року життя вже можуть їсти 1,5 г солі на день. З часом цю цифру слід довести до норми дорослої людини у 5 г солі (це чайна ложка без верху). Отже, можна сказати, що кількість солі у раціоні дитини – величина абсолютно символічна.
Якою ж є ситуація насправді? За даними українського дослідження, проведеного у 2019 році, діти споживають майже удвічі більше солі, ніж потрібно дорослим:
- дошкільнята – 6,4 г солі на добу
- молодші школярі – 7,4 г/добу
- підлітки – 9,2 г/добу.
Щоправда, українські діти не унікальні. За даними ВООЗ, люди сьогодні в середньому споживають 10,78 г солі/день), що вдвічі перевищує норму. І ця цифра росте та призводить до розвитку хронічних хвороб і понад 2 додаткових мільйонів смертей щороку.
Тож, чим загрожує високонатрієва дієта? Її наслідки можуть бути такими:
- підвищення кров’яного тиску, а як результат гіпертонії – серцево-судинні хвороби
- затримка води, а отже, додаткове навантаження на нирки
- надлишок натрію призводить до виведення кальцію разом із сечею, що ослаблює кісткову тканину.
Читайте також: “Нічого не робити”: чому іноді це потрібно дитині
Звідкіля береться надлишок солі?
Аналогічне українському канадське дослідження показує, звідки саме діти отримують надлишок солі. Майже 80% солі поступає від готових продуктів, зокрема:
- хлібобулочні вироби, у тому числі: хліб, кекси, печиво, десерти, крекери та батончики мюслі – 20% натрію
- змішані страви, такі як піца, лазанья, картопля «фрі» та готові салати – 19%
- оброблені м’ясні продукти, такі як ковбаси, готове м’ясо – 11%
- сири – 7%
- супи – 6%
- соуси та приправи – 5%
- жири, олії, спреди та заправки – 3%
- закуски, такі як чіпси та крендельки – 3%
- риба та морепродукти – 2%.
Як не досолювати?
Звісно, українські діти вживають ті самі продукти. У будь-яких готових стравах, а також фаст-фуді, який так полюбляють підлітки, усі показники натрію просто зашкалюють. А враховуючи помолодшання більшості хвороб і станів, таких як гіпертонія, ожиріння, хронічна ниркова недостатність, зменшення споживання солі у раціоні всієї родини виглядає більш ніж заманливо.
Завжди краще турбуватись про здоров’я ще змалечку. Наприклад, реформа шкільного харчування від 2021 року передбачає, що у дитячих закладах має бути зменшена норма солі в хлібі до 0,45 г на 100 г готового продукту. Це дуже слушна пропозиція, адже саме хлібобулочні вироби є основним джерелом надлишкової солі.
Щоб споживати менше солі, варто відрегулювати дитяче харчування:
- Контролюйте досолювання страв. Щоб відчути справжній смак їжі, можна пробувати вживати страви узагалі без солі (наприклад, просто порізані овочі). Сільничку варто прибрати у шафку, щоб уникати спокуси досолювання.
- Зменшуйте споживання соусів. У кетчупі, майонезі, соєвому соусі, приправах міститься дуже багато натрію. Усі ці добавки часто не прикрашають, а просто заміняють справжній смак їжі. Вживати їх слід мінімально.
- Уникайте фаст-фуду. Тут без коментарів. Це надзвичайно некорисна їжа.
- Зменшіть кількість готових продуктів у раціоні. Готувати власноруч – це не завжди просто, але якщо є така можливість, краще самостійно запікати м’ясо і готувати салати, ніж купляти готові страви.
Якщо навчити дитину їсти продукти, що не «прикрашені» натрієм, це розвине її смаки і навчить цінувати «здорові» страви, закладаючи фундамент раціонального харчування.