В Європі виявлено смертельний вірус

Кровотеча, сонливість та блювота: в Європі виявлено смертельний вірус

Цього літа в країнах Європи було зафіксовано 19 випадків гарячки Оропуш – так званої «гарячки лінивців», вперше виявленої у 1955 році в регіоні річки Оропуш на острові Трінідад.

За майже сімдесят років вірус гарячки Оропуш спричинив понад тридцять епідемій у Бразилії, Перу та Панамі. Проте до останнього часу інфекція не вважалася смертельною, поки 22 липня 2024 року міністерство охорони здоров’я Бразилії не повідомило про смерть двох пацієнток, що мешкали у штаті Баїя. Обидві бразилійки стали жертвами останнього спалаху гарячки Оропуш, який спричинив понад 7 тисяч випадків захворювання в країні з початку року.

«Перед смертю спостерігалися такі симптоми, як лихоманка, головний біль, біль в очницях, міалгія, нудота, блювання, діарея, біль у нижніх кінцівках, астенія. Також з’явилися більш серйозні ознаки, зокрема червоні та фіолетові плями на тілі, носові, ясенні та вагінальні кровотечі, сонливість і блювота з гіпотонією, сильна кровотеча, що свідчить про різке падіння гемоглобіну та тромбоцитів», – йдеться у повідомленні держдепартаменту охорони здоров’я штату Баїя.

Також повідомляється, що обидві жінки не були вагітні і не мали супутніх хронічних захворювань

Як проявляється гарячка Оропуш

Довгий час гарячка Оропуш вважалася не тільки несмертельної, а й такою, яка не майже зустрічається за межами Нового Світу. Однак, як повідомляє Euronews, станом на серпень 2024 року в Європі було зареєстровано вже 19 випадків – 12 в Іспанії, п’ять в Італії та два в Німеччині. За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань, 18 з 19 пацієнтів перед тим відвідували Кубу, а ще один – Бразилію.

Вірус гарячки Оропуш передається через укуси комарів та мошок, які мешкають у лісистих місцевостях Південної Америки. Передача від людини до людини не задокументована, однак зараз міністерство охорони здоров’я Бразилії перевіряє можливі випадки інфікування плоду від матері.

Захворювання починається через 4-8 днів після інфікування. У хворого різко підіймається температура, починаються озноб, головний біль, біль у очницях, м’язах, суглобах, животі,  запаморочення, блювання, світлобоязнь та висипи на шкірі. Приблизно у 60% випадків після першої хвилі гарячки спостерігається друга – через декілька днів і зі схожими симптомами, але вже меншої інтенсивності.

Більшість хворих успішно одужує, хоча деякі потім можуть страждати від рецидивуючих симптомів. У 5% випадків розвиваються ускладнення – такі, як кровотеча, менінгіт та енцефаліт, хоча до недавнього випадку у Бразилії це не призводило до летального результату.

Лікування та профілактика вірусу гарячки Оропуш

На жаль, ліків для лікування причини захворювання та його симптомів наразі не існує – як і вакцини проти вірусу гарячки Оропуш.

Органи охорони здоров’я США, де також цього літа були зафіксовані випадки захворювання, рекомендують туристам, які вирушають до зон розповсюдження вірусу, вживати заходів для запобігання укусам комах – наприклад, використовувати репеленти, а також носити довгі штани та сорочки з довгими рукавами.

Фото: freepik