Пробіотики: секрет міцного імунітету чи модний тренд?

Пробіотики: секрет міцного імунітету чи модний тренд?

Нові наукові дослідження показують, що пробіотики здатні модулювати імунну відповідь та допомагати в лікуванні багатьох захворювань і станів, в тому числі й вірусних інфекцій. Про це пише MedOboz. У медичній спільноті все більше приділяють уваги можливості використання пробіотиків для профілактики сезонних вірусних інфекцій.

Коли вірус проникає в організм, імунна система активується для його знищення. На цьому етапі важливо, щоб вона працювала ефективно. Пробіотики відіграють ключову роль у підтримці імунної системи, знижують вірусне навантаження, поліпшують самопочуття хворих, допомагають організму швидко відновитися після хвороби.

Види пробіотиків 

  1. Лактобактерії (Lactobacillus): покращують травлення, допомагають ферментації їжі, розщеплюють лактозу та глюкозу, мають антидіарейні, протимікробні та антиоксидантні властивості. Ці бактерії переважно знаходяться в тонкому кишківнику та допомагають розщеплювати лактозу й підтримувати кислотність середовища.
  2. Біфідобактерії (Bifidobacterium): зміцнюють імунітет, знижують алергічні реакції, підтримують травлення, зменшують запальні процеси, беруть участь в синтезі вітамінів. Мешкають у товстому кишківнику, допомагають боротися зі шкідливими бактеріями та підтримують здоров’я мікрофлори.
  3. Дріжджі (Saccharomyces): єдині дріжджові пробіотики, які корисні для здоров’я людини. Вони особливо стійкі до антибіотиків. Ефективний при діареї, викликаній антибіотиками чи інфекціями.

Користь пробіотиків 

  • беруть участь у синтезі антимікробних речовин, що пригнічують ріст шкідливих мікроорганізмів;
  • нормалізують рН кишківника і створюють несприятливі умови для розмноження патогенів;
  • ферментують неперетравлювані вуглеводи у коротколанцюгові жирні кислоти, корисні для шлунково-кишкового тракту;
  • активізують синтез вітамінів групи К і В;
  • нейтралізують і прискорюють виведення з організму токсинів, які виділяють шкідливі мікроорганізми;
  • активізують вироблення муцину – слизу, що покриває дихальні, травні та сечостатеві шляхи;
  • активізують синтез імуноглобулінів типу А, які захищають слизові оболонки від бактерій і вірусів, запобігаючи їхньому прикріпленню та проникненню через епітеліальні клітини.

Як відомо, перебіг захворювання на грип, застуду чи коронавірус напряму залежить від імунної системи, більшість клітин якої сконцентровані в шлунково-кишковому тракті. Тож підтримка здорового стану мікробіома впливає на імунітет, зокрема і на противірусну дію.

Чисельні дослідження показали, що пригнічення корисних бактерій антибіотиками підвищує чутливість організму до вірусу грипу. Водночас прийом пробіотиків збільшує активність Т-лімфоцитів, підвищує рівень імуноглобуліну А (IgA), регулює продукцію цитокінів, підвищує бар’єрну функцію шкіри і слизових оболонок, синтезує вітаміни, амінокислоти та інші корисні сполуки. Це, зі свого боку, зменшує тяжкість і тривалість симптомів таких вірусних хвороб, як ГРВІ, грипу, застуд та коронавірусу.

Тож підтримка мікрофлори пробіотиками при вірусних інфекціях підвищує природні захисні функції організму, зміцнює імунітет та запобігає розвитку ускладнень.

Дослідження свідчать, що пробіотики можуть:

  • зменшувати тривалість застуд;
  • знижувати ризик ускладнень, таких як бронхіт;
  • стимулювати вироблення антитіл.

Наприклад, Lactobacillus і Bifidobacterium вважаються одними з найбільш корисних штамів для підтримки імунітету. Однак варто зазначити, що пробіотики не є ліками і не можуть замінити противірусну терапію.

Як боротися з ГРВІ?

При ГРВІ варто боротися з симптомами та причиною. Підвищену температуру збивати рясним питтям, високу – жарознижувальним, ніс регулярно промивати, з болем у горлі та кашлем боротися за допомогою полоскання горла, льодяників, спреїв тощо. У кімнаті, де знаходиться хворий, варто підтримувати прохолодне повітря.

Щоб запобігти ускладненням та зменшити вірусне навантаження на організм, лікар може призначити противірусні препарати, для дітей це наприклад, сироп Флавовір, що містить флавоноїди (природні сполуки, що здатні пригнічувати реплікацію вірусів).

У яких продуктах містяться пробіотики?

Необов’язково купувати в аптеках біодобавки з пробіотиками. Корисні мікроорганізми можна отримати зі звичайних продуктів харчування. А саме:

  • квашена капуста,
  • солоні огірки,
  • яблучний оцет,
  • хлібний квас,
  • чайний гриб,
  • ферментовані сири,
  • кисломолочний сир,
  • кефір,
  • закваска,
  • натуральний йогурт.

Якщо людина має непереносимість продуктів, тоді пробіотики можна приймати у вигляді дієтичних добавок.

Не рекомендується вживати пробіотики людям із синдромом набутого імунодефіциту та онкозахворюваннями, тим, хто проходить лікування аутоімунних захворювань імунодепресантами, а також із захворюваннями кишківника – живі культури здатні ускладнити стан здоров’я, перебіг хвороби та посилити симптоми.

Пам’ятайте: будь-які добавки, навіть корисні, варто приймати тільки після консультації з лікарем.

Фото: ru.freepik.com