Діти шоколад обожнюють. Але чи варто взагалі давати його дитині, та якщо так, то з якого віку і скільки? Наскільки шкідливим може бути шоколад?
Справжній шоколад виготовляють з какао-бобів (насіння плодів шоколадного дерева). Правильний класичний шоколад має складатися з таких основних інгредієнтів:
- какао-маси (мелені боби какао) — основа смаку та аромату,
- какао-масла — надає текстури, джерело жирів,
- цукру — для підсолодження смаку,
- молока (у молочному шоколаді),
- лецитину (соєвий або соняшниковий) – емульгатор,
- додатків (горіхи, родзинки, шматочки фруктів, спеції тощо).
Плитка шоколадки з таким складом буде коштувати недешево і не матиме той приторно солодкий смак, який так подобається дітям. На сьогодні у магазинах можна купити чорний, молочний і білий шоколад, з наповнювачами і без, фабричного чи крафтового виробництва.
Читайте також: Суперрозповсюдження: не всі інфіковані люди однаково заразні
Користь шоколаду
Справжній якісний темний або молочний шоколад може бути джерелом корисних речовин, якщо, звісно, споживати його помірно:
- Магній, залізо, калій і фосфор – важливі для роботи серця, нервової системи, росту кісток.
- Флавоноїди – наявні в какао-порошку. Запобігають запаленню, збільшують рівень антиоксидантів та покращують згортання крові, підвищують чутливість до інсуліну, що знижує ризик розвитку діабету в майбутньому.
- Теобромін – стимулює гіпокамп мозку. Це призводить до покращення концентрації, уваги та пам’яті у дітей.
- Антиоксиданти – відіграють роль у боротьбі з вільними радикалами в організмі дитини.
- Триптофан – амінокислота, що сприяє виробленню «гормону щастя» серотоніну. Згодиться для покращення настрою.
- Вуглеводи, які містяться у шоколадній плитці, є джерелом енергії. Допоможуть дитині відчути себе бадьорою і швидко зарядитися.
Серед інших позитивних властивостей: маленький шматочок шоколаду може знімати тривожність, що особливо актуально після безсонних ночей через атаки безпілотників та ракет, стимулювати пам’ять і навіть трохи впливати на зміцнення імунітету.
З якого віку дітям можна шоколад:
- До 3 років педіатри не радять давати ніяких солодощів, зокрема і шоколад через вміст кофеїну, високий ризик прояву алергії та надлишок цукру.
- Від 3 до 6 років — пригощати зрідка і зовсім трохи, обираючи чистий шоколад без добавок.
- Після 6 років – можна за бажанням давати дитині різні види шоколаду, з високим вмістом какао – 70%, але не більше 15–20 грамів на день (це 3–4 квадратики).
Читайте також: Грип і ГРВІ у дитини. Симптоми та лікування
Чим може нашкодити шоколад дитині
Попри смачні переваги і певну користь, деякі інгредієнти шоколаду можуть нашкодити здоров’ю дитини, особливо при переїданні. Багато шоколадних виробів містять доданий цукор та жири, що може сприяти надмірному споживанню калорій та потенційним проблемам зі здоров’ям. А саме:
- Цукор і зайві калорії – легко і швидко провокують розвиток карієсу, порушують обмін речовин, призводять до ожиріння. Особливо це стосується молочного і білого шоколаду.
- Кофеїн і теобромін – деякі діти дуже чутливі до цих речовин. Вони призводять до збудження нервової системи та гіперактивності, що негативно впливає на якість сну, а також знижує концентрацію та увагу.
- Шоколад входить до переліку продуктів-алергенів, особливо плитки з горіхами чи молоком. Тому його не варто давати дітям до 3-х років.
- Надмірна кількість жирів і цукру погано впливає на мікробіом кишківника, який може відреагувати нудотою, болем у животі або діареєю.
- Регулярне переїдання: дитина швидко звикає до солодкого, втрачає апетит та цікавість до звичайної їжі. А це вже пряма дорога до поганих харчових звичок, які важко змінити.
Щоб запобігти негативним наслідкам споживання шоколаду треба слідкувати за гігієною порожнини рота: регулярне чищення зубів або промивання рота водою допоможе уникнути карієсу. А спостерігаючи за поведінкою дитини після вживання шоколаду, батьки зможуть виявити індивідуальну чутливість до кофеїну та цукру.
Обираємо якісний шоколад для дитини
Немає нічого поганого в тому, щоб давати дітям шоколад. Однак важливо вибрати якісний продукт. Уважне вивчення обгорток дозволить віднайти найкращий. Батькам слід орієнтуватися на таку інформацію:
- Надавати перевагу темному шоколаду. У складі має бути не менше 70% вмісту какао – такий містить більше антиоксидантів і менше цукру.
- Без рослинних жирів (пальмова чи кокосова олія).
- Без штучних барвників і ароматизаторів.
- Начинка натуральна, наприклад, горіхи чи родзинки.
- Уникати на солодощах маркування «глазур» — це не про шоколад.
- Напис «Для дітей» або «Дитячий» абсолютно не гарантує якісний та безпечний склад шоколадки.
- Знайомлячи дитину з шоколадом, варто дотримуватися простого правила. З шоколадом, як з ліками: вживання невеликої дози корисно, а надмірної – шкідливо.